eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Minden idők egyik legnagyobb kitelepítésére készül London

A brit külügyi államminiszter szerint Dunkerque óta a legnagyobb evakuálásra készül London. Kim Howells emlékeztetett: a kormánynak több mint 10 ezer Libanonban rekedt brit állampolgár biztonságáról kell gondoskodnia. 1940-ben a francia partokon bekerített több mint 300 ezer szövetséges katonát menekítették Angliába.

A brit miniszter azt mondta: a tömeges evakuálás szerdán kezdődhet, amikor a térségbe ér a brit haditengerészet két hajója.

Libanonból már Damaszkuszon keresztül elutazott 700 dán és 160 finn állampolgár, további 1900 dán pedig még vár a kimenekítésre.

Svéd bejelentés szerint eddig 1300 svéd állampolgár hagyta el Libanont, ahonnan 450 német és 300 holland állampolgár is elutazott.

Norvégia azt közölte: hamarosan megérkezik egy 600 fő szállítására alkalmas norvég hadihajó Bejrút kikötőjébe.

A libanoni francia nagykövetségen kétezren jelezték, hogy el akarnak utazni, őket egy bérelt görög komphajón viszik Ciprusra.

Washington bejelentette: kedden egy romboló által kísért kereskedelmi hajón és katonai helikoptereken megkezdi állampolgárai Ciprusra szállítását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×