eur:
393.81
usd:
367.75
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Mészárlás a halál háromszögében

Irakban 41 ember meghalt, 33-an megsebesültek, amikor fegyveresek megtámadtak egy mahmúdíjai piacot.

A terrortámadás során pokolgép is robbant. Az iraki rendőrség jelentése szerint egyelőre nem tudni, hogy kik követték el a reggeli akciót.

Annyi bizonyos, hogy a támadfás év egyik legsúlyosabb terrorcselekménye volt.

Mahmúdíja feszült légkörű, síiták és szunniták által vegyesen lakott kisváros, amely a "halál háromszögének" nevezett országrészben fekszik.

Először robbanás vagy robbanások történtek a piacon, majd következett a fegyveresek rohama, akik lőni kezdtek az emberekre. Több értékelés szerint ez egy újfajta taktika a támadók részéről.

Egyes közlések szerint a támadók egy síita temetési menetre is lőttek, aminek hatására tiltakozásul a Muktada asz-Szadr vezette radikális síita párt parlamenti képviselői kivonultak az iraki törvényhozásból.

A robbanást vagy robbanásokat egyes hírek szerint aknagránát becsapódása, mások szerint gépkocsiba rejtett pokolgép okozta a zsúfolt piacon.

Az Irakíja állami televízió számolt be a legtöbb halálos áldozatról, hetvenről. A rendőrség azt állítja, hogy felvette a harcot a támadókkal.

A két iraki muzulmán felekezet fegyveresei közötti leszámolásoknak gyakori helyszíne Mahmúdíja, amelynek belvárosában inkább síiták, külvárosában inkább szunniták laknak. A piacon valószínűleg síiták voltak többen a támadáskor.

Egyelőre nem tudni, hogy a reggeli vérontást ki követte el. A terrortámadás mindenesetre annak az 1968-as államcsínynek az évfordulóján történt, amelynek eredményeképpen a Szaddám Huszein volt diktátor vezette szunnita Baasz Párt hatalomra került Irakban.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×