eur:
394.23
usd:
369.43
bux:
65708.63
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A németeké a legtöbb európai szabadalom

Az Európai Unión belül Németország vezet a szabadalmak terén. A Münchenben működő Európai Szabadalmi Hivatal elnöke, Alain Pompidou közölte: a bejelentések közel egyötöde származik német feltalálóktól.

Az elmúlt évben összesen 193 ezer találmányt nyújtottak be szabadalmazásra - mondta müncheni sajtóértekezletén az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke, és utalt arra, hogy ez 7 százalékos emelkedést jelent az előző évhez viszonyítva - jelentette az InfoRádió németországi tudósítója.

A feltalálások terén az első helyen Németország áll, az uniós bejelentések 18,5 százaléka német eredetű. Világviszonylatban csupán az Egyesült Államok előzte meg a németeket, míg Japán a harmadik helyre szorult.

Uniós viszonylatban Magyarország már évek óta a középmezőnyben foglal helyet.

Cégekre lebontva a legtöbb szabadalmi igényt a holland Philips nyújtotta be, míg a német Siemens a második helyen végzett.

Kevesebbet fogadtak el

A hivatal elnöke azonban nem titkolta azt sem, hogy kereken öt százalékkal csökkent a szabadalomra méltatott beadványoknak a száma, így a 193 ezer közül tavaly csupán 53 ezret részesítettek jogvédelemben.

Az uniós szintű szabadalmazás óriási költségeinek visszaszorítására Alain Pompidou sürgette az úgynevezett londoni megállapodás mielőbbi ratifikálását, amely szükségtelenné teszi a beadványok valamennyi tagállam nyelvére történő, igencsak drága lefordítását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Izrael fontolóra vette, hogy azonnali megtorló katonai akcióval reagáljon az Irán által elkövetett múlt szombati támadássorozatra, de végül tartva az esetleges eszkalációtól, elvetette ezt a lehetőséget - számolt be az Axios hírügynökség értesüléséről a Sky News. A héten az izraeli hadsereg és a Shin Bet bejelentése szerint légicsapásban életét vesztette a Hamász belbiztonsági részlegének vezetője, Juszef Shabat - tudósított a Times of Israel. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×