INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A németeké a legtöbb európai szabadalom

Infostart / InfoRádió
Az Európai Unión belül Németország vezet a szabadalmak terén. A Münchenben működő Európai Szabadalmi Hivatal elnöke, Alain Pompidou közölte: a bejelentések közel egyötöde származik német feltalálóktól.

Az elmúlt évben összesen 193 ezer találmányt nyújtottak be szabadalmazásra - mondta müncheni sajtóértekezletén az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke, és utalt arra, hogy ez 7 százalékos emelkedést jelent az előző évhez viszonyítva - jelentette az InfoRádió németországi tudósítója.

A feltalálások terén az első helyen Németország áll, az uniós bejelentések 18,5 százaléka német eredetű. Világviszonylatban csupán az Egyesült Államok előzte meg a németeket, míg Japán a harmadik helyre szorult.

Uniós viszonylatban Magyarország már évek óta a középmezőnyben foglal helyet.

Cégekre lebontva a legtöbb szabadalmi igényt a holland Philips nyújtotta be, míg a német Siemens a második helyen végzett.

Kevesebbet fogadtak el

A hivatal elnöke azonban nem titkolta azt sem, hogy kereken öt százalékkal csökkent a szabadalomra méltatott beadványoknak a száma, így a 193 ezer közül tavaly csupán 53 ezret részesítettek jogvédelemben.

Az uniós szintű szabadalmazás óriási költségeinek visszaszorítására Alain Pompidou sürgette az úgynevezett londoni megállapodás mielőbbi ratifikálását, amely szükségtelenné teszi a beadványok valamennyi tagállam nyelvére történő, igencsak drága lefordítását.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk