eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kínos helyzetben a francia miniszterelnök

Ismét kínos helyzetben találta magát Dominique de Villepin francia miniszterelnök. A francia közvélemény még jól emlékszik rá, hogy az utóbbi évtized legnagyobb tömegtüntetései nyomán a kormány kénytelen volt csúfosan meghátrálni, és visszavonni a fiatalkorúak foglalkoztatásáról szóló javaslatát. Most pedig az a vád hangzott el vele szemben, hogy kémkedett egyik fő riválisa, Nicolas Sarkozy belügyminiszter ellen.

Dominique de Villepinre ismét záporoznak az ütések. Ellenzéki képviselők a lemondását és új választások kiírását követelték, miután azzal vádolták meg, hogy két éve lejáratókampányt szervezett riválisa - mellesleg egyik minisztere -, Nicolas Sarkozy ellen.

Nem titok, hogy az ambíciózus Nicolas Sarkozy, aki jelenleg a belügyi tárca gazdája, a 2007-es választásokon a köztársasági elnöki posztra pályázik. De Villepin is egészen idáig versenyben volt, de a munkaügyi-törvény kapcsán fújt visszavonuló alaposan megtépázta tekintélyét.

A mostani vádak szerint a miniszterelnök 2004-ben - még külügyminiszterként -, egy névtelen levélben kérte, hogy világítsák át minisztertársa titkos bankszámláját, amelyen állítólag egy gyanús tajvani fegyverügylet kenőpénzei lapultak.

Későbbi vizsgálatok során kiderült, hogy nem létezett titkos bankszámla, Sarkozy pedig azt mondta, hogy így akarták befeketíteni a nevét.

A Clearstream-ügynek nevezett szövevényes afférban újabb fejlemény volt egy titkosszolgálati ügynök felbukkanása, akit vádlói szerint maga de Villepin utasított Sarkozy megfigyelésére.

A közben nyugállományba vonult tábornok egy lapinterjúban tagadta, hogy ilyesfajta parancsot kapott volna de Villepintől.

A miniszterelnök ezek után a Nemzetgyűlésben ellentámadásba lendült és közölte: rágalomkampány áldozata, és esze ágában sincs lemondani.

De még ha hatalmon marad is, egy felmérés szerint népszerűsége történelmi mélypontra, 20 százalékra süllyedt. Úgy tűnik tehát, hogy a konzervatív oldalon Sarkozy maradhat a legerősebb elnökjelölt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×