INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

"Ellenfele területén vadászik az MSZP és a Fidesz"

Infostart

Több francia lap foglalkozott a közelgő magyarországi parlamenti választásokkal. A napilapok szerint mindkét nagy párt populista és teljesíthetetlen ígéreteket tesz.

"A neoliberális baloldal hátszelet kapott Budapesten" - ez a címe a konzervatív Le Figaro című francia napilap cikkének, amelyben a közelgő parlamenti választások lehetséges kimenetelét és a magyar belpolitikai helyzetet elemzi.

A lap - idézve Kende Péter politológust - azt írja: Magyarországon két szocialista párt küzd egymással, a választópolgárok összezavarásához pedig az is hozzájárul, hogy mindkét párt ellenfele területén vadászik.

A Le Figaro szerint az MDF-fel ellentétben az SZDSZ biztosan bejut az Országgyűlésbe.

A konzervatív francia lap úgy véli, hogy Mikola István fideszes kormányfőhelyettes-jelölt szélsőjobboldali szavazatokat szerezhet a kampányban elhangzott "botlásai" miatt. Gyurcsány Ferencet álszocialistának titulálja az újság.

A Le Figaro a Fidesz kampányról azt írja, hogy annak lényege a munkahelyteremtés, elsősorban a járulékcsökkentéssel és a magyar vállalatok előnyben részesítésével, az MSZP viszont utak építését, a nyugdíjak emelését és jobb egészségügyi rendszert ígér.

A liberális Le Monde felhívja a figyelmet arra, hogy a két nagy párt ígéreteit a gazdasági és a politikai élet, valamint a választók nagy része populistának és irreálisnak tartja.

A francia lap számításai szerint az MSZP eddig 5,4, a Fidesz pedig 14 és fél milliárd eurót költött el az ígéreteiben.

Egyértelmű, hogy a két fiatal vezető - Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor - között folyik a verseny - írja a Le Monde.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018