eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Ellenfele területén vadászik az MSZP és a Fidesz"

Több francia lap foglalkozott a közelgő magyarországi parlamenti választásokkal. A napilapok szerint mindkét nagy párt populista és teljesíthetetlen ígéreteket tesz.

"A neoliberális baloldal hátszelet kapott Budapesten" - ez a címe a konzervatív Le Figaro című francia napilap cikkének, amelyben a közelgő parlamenti választások lehetséges kimenetelét és a magyar belpolitikai helyzetet elemzi.

A lap - idézve Kende Péter politológust - azt írja: Magyarországon két szocialista párt küzd egymással, a választópolgárok összezavarásához pedig az is hozzájárul, hogy mindkét párt ellenfele területén vadászik.

A Le Figaro szerint az MDF-fel ellentétben az SZDSZ biztosan bejut az Országgyűlésbe.

A konzervatív francia lap úgy véli, hogy Mikola István fideszes kormányfőhelyettes-jelölt szélsőjobboldali szavazatokat szerezhet a kampányban elhangzott "botlásai" miatt. Gyurcsány Ferencet álszocialistának titulálja az újság.

A Le Figaro a Fidesz kampányról azt írja, hogy annak lényege a munkahelyteremtés, elsősorban a járulékcsökkentéssel és a magyar vállalatok előnyben részesítésével, az MSZP viszont utak építését, a nyugdíjak emelését és jobb egészségügyi rendszert ígér.

A liberális Le Monde felhívja a figyelmet arra, hogy a két nagy párt ígéreteit a gazdasági és a politikai élet, valamint a választók nagy része populistának és irreálisnak tartja.

A francia lap számításai szerint az MSZP eddig 5,4, a Fidesz pedig 14 és fél milliárd eurót költött el az ígéreteiben.

Egyértelmű, hogy a két fiatal vezető - Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor - között folyik a verseny - írja a Le Monde.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×