eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Egy műemlék kisvárost árasztott el az Elba

Magdeburgban a jelek szerint nem okozott akkora pusztítást a Elba, mint 2002 nyarán, viszont Alsó-Szászországban egy műemlék kisvárost teljesen elárasztott a folyó.

Hitzacker favázas épületei a világháborút csaknem teljesen épen vészelték át, így a városka központját műemlékké nyilvánították. Az Elba korábbi áradásai alig érintették Hitzackert, ezért a város elöljárói nem látták indokoltnak, hogy töltést építsenek a település köré.

Most ez okozta a vesztüket, a hömpölygő víztömeg péntek reggelre mindent elárasztott.

Csaknem fél ezer hivatásos tűzoltó és több száz önkéntes homokzsákokkal próbálja elállni az ár útját az egyes épületek körül, de Karl Guhl polgármester már semmi jóra nem számít, mert a folyó várhatóan csak a hét végén tetőzik.

Miközben Alsó-Szászországban még az árhullám elhárításán dolgoznak, az Elba felső szakaszán, Szászországban és Szász-Anhalt Tartományban már belekezdtek a károk felszámolásába és az újjáépítési munkálatokba.

Az eddigi becslések alapján a magántulajdonban az Elba legalább 15 millió eurós kárt okozott az elmúlt napokban, de a pontos összeget csak az árhullám végérvényes elvonulása után lehet kiszámítani.

Csehországban és Szlovákiában is apadnak a folyók

Szlovákiában és Csehországban is tovább apadnak a folyók. Kelet-Szlovákiában azonban még nem múlt el az árvízveszély, sok helyen továbbra is harmadfokú készültség van érvényben.

A Duna vízszintje Dévénynél az utóbbi 24 óra alatt csaknem fél méterrel csökkent, emiatt visszavonták az eslőfokú árvízvédelmi készültséget. A Morva folyón viszont továbbra is harmadfokú készültség van érvényben, igaz itt is lassú apadást jegyeztek fel, a legutóbbi 24 óra során 30 centiméterrel csökkent a folyó szintje.

A gátakat továbbra is rendszeresen ellenőrzik és megerősítik, több helyen ugyanis szivárog a víz. Kelet-Szlovákiában csak nagyon lassan apadnak a folyók, a Bodrog szintje például egy nap alatt mindössze 5 centiméterrel lett alacsonyabb. A kilátások nem éppen biztatóak, a meteorológusok ugyanis esőt jósolnak a hétvégre.

A Tisza Nagytárkánynál csak lassan emelkedik, egyelőre másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a folyó mentén.

Csehországban már elmúlt a közvetlen veszély, mindenütt javult a helyzet. Az Elba szintje csütörtök este óta 40 centiméterrel csökkent. Mindenütt megkezdődtek a felújítási munkálatok, de gondot okoz a tisztítószerek hiánya.

Több, mint ötezer ember még mindig nem térhet vissza otthonába, erre csak a tisztító munkák és a fertőtlenítés befejezése után kerülhet sor, várhatóan a jövő hét elején.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×