INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Ukrajnában megkezdődtek a koalíciós tárgyalások

Infostart / InfoRádió
Ukrajnában koalíciós tárgyalásokat kezdett Viktor Juscsenko elnök pártja az államfő által menesztett volt miniszterelnök, Julija Timosenko blokkjával. Részletek a megbeszélésekről egyelőre nem szivárogtak ki, de állítólag a Mi Ukrajnánk tömörülés a parlament első ülésnapján szeretné bejelenteni a kormánykoalíció megalakulását.

Koalíciós tárgyalások indultak Ukrajnában az elnökpárti szövetség, a Mi Ukrajnánk tömörülés és Julija Timosenko blokkja között. A megbeszélések már kedden megkezdődtek, de a Mi Ukrajnánk tömörülés sajtószolgálata ezt csak szerdán hozta nyilvánosságra - jelenti az InfoRádió helyi tudósítója.

A tárgyaláson az egyik részről Jurij Jehanurov, a szövetség listavezetője és Roman Bezszmertnij pártelnök, a másik részről pedig maga Julija Timosenko, a blokk vezetője és miniszterelnök-jelöltje vett részt. Azon kívül, hogy a kormánykoalíció létrehozásáról tárgyaltak, más részletet nem közöltek.

Május közepére lehet koalíció

A Korreszpondent ukrán hírügynökség értesülése szerint állítólag Viktor Juscsenko elnök pártja és a velük szövetségben álló szocialisták azt javasolják Julija Timosenko blokkjának, hogy az új parlament első ülésnapján lépjenek koalícióra. Az új összetételű ukrán parlamentet legkésőbb május közepéig kell összehívni.

Julija Timosenko és a szocialisták már sürgették az államfő pártját, hogy a "narancsos" forradalom erői kezdjenek koalíciós tárgyalásokat, ám a Mi Ukrajnánk tömörülés ez idáig hezitált, nagy valószínűséggel a szövetségben lévő különböző csoportok közötti nézeteltérések miatt.

Eközben a március 26-ai parlamenti választásokon legtöbb szavazatot szerzett, Viktor Janukovics vezette Régiók Pártja ismételten kétoldalú koalíciós tárgyalásokra hívta a törvényhozásba bekerült pártokat, annak érdekében, hogy ők alakíthassanak kormányt.

Az ukrajnai választások előzetes végeredménye szerint Viktor Janukovics pártja 32 százalékot szerzett. Második helyen végzett a Viktor Juscsenko elnök által menesztett volt miniszterelnök, Julija Timosenko blokkja, míg az államfő mögött álló pártszövetség, a Mi Ukrajnánk tömörülés mindössze 14 százalékkal csak a harmadik helyre futott be.

A Mi Ukrajnánkkal továbbra is szövetségesi viszonyban álló szocialista párt közel hat százalékot szerezve került be a parlamentbe, rajtuk kívül negyedik helyezettként a kommunista párt futott be, kevesebb mint négy százalékkal.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk