eur:
392.13
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Gozsdu-vagyon: Lichtenstein Brazília ellen?

A román külügyminisztérium bejelentette: visszavonják a parlamenti ratifikációs folyamatból a Gozsdu Közalapítvány létrehozásáról szóló román-magyar kormányközi megállapodást, és közvitát kezdeményeznek a vitatott kérdésekről.

A román külügyminisztérium azt szeretné, ha a lehető legszélesebb konszenzus övezné a Gozsdu közalapítványról szóló román-magyar kormányközi szerződés parlamenti ratifikációját, ezért visszavonja a jogszabálytervezetet a képviselőházból, és közvitára bocsátja azt.

Mindezt azután jelentette be a román külügyminisztérium, hogy világossá vált: ha a jelenlegi úton halad tovább a ratifikációs folyamat, akkor a javaslat megbukik a parlamentben.

Az október 20-ai bukaresti román-magyar kormányülésen ünnepélyes keretek között aláírt megállapodást a magyar Országgyűlés már novemberben ratifikálta.

Romániában a ratifikációs folyamat a képviselőház jogi bizottságáig jutott csak. A négy kormánypárt közül kettő, valamint az ellenzék is bejelentette: nem tartja elfogadhatónak a dokumentumot.

Ez ugyanis egy, a román és a magyar állam által egyenlő arányban támogatott alapítvány létrehozásáról szól, nem pedig a Gozsdu-vagyonról, amelyet az 1870-ben elhunyt budapesti ügyvéd a magyarországi és erdélyi románokra, valamint az ortodox egyházra hagyott.

Romániában a nacionalista erők a kilencvenes évek óta feladatuknak érezték a több milliárd eurósra becsült vagyon visszaszerzését, most pedig úgy vélik, hogy a közalapítvány bejegyzése az igényről való lemondást jelenti.

A román külügyminisztérium közölte: a közvitára meghívja az ortodox egyház, a román akadémia, a civil szervezetek, a parlament és a sajtó képviselőit.

Korábban a képviselőház jogi bizottságában a külügyminisztérium államtitkára kijelentette: ha a Nagyszebenben megalakult Gozsdu Alapítvány peres úton akarja visszaszerezni a Gozsdu-vagyont, olyan eséllyel indul, mint Lichtenstein futballcsapata Brazília ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×