eur:
393.76
usd:
365.13
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Gyorsan terjed a madárinfluenza

Szerbiában is megjelent a madárinfluenza, Romániában két újabb területen mutatták ki a betegséget. Azerbajdzsánban először erősítették meg a vírus emberre is veszélyes típusát háziszárnyasokban.

Szerbia-Montenegró

Szerbiában a madárinfluenza H5-ös vírusát mutatták ki egy elhullott hattyúban, amelyet korábban találtak a Vajdaságban, a Zombor melletti Monostorszegen. A település a horvát határtól egy kilométerre, a magyar határtól pedig tizenöt kilométerre fekszik.

A szövetmintákat elküldték Nagy-Britanniába, a weybridge-i referencialaboratóriumba további vizsgálatra.

Románia

Romániában két újabb helyen pusztultak el madarak a kórban. A Kárpátok délkeleti vonulata mentén fekvő egyik településen több csirkében mutatták ki a vírus H5-ös törzsét, a faluban levágják az összes baromfit. A keleti országrészben fekvő Buzau-ban egy vadlúd pusztult el madárinfluenzában.

Romániában eddig negyven településen és egy fekete-tengeri fürdőhelyen fedezték fel a kórokozót.

Az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztetett: fennáll a veszélye annak, hogy emberek is megfertőződnek, mert a térségben sok helyen nincs vezetékes víz, és nem épült ki a szennyvízhálózat.

Azerbajdzsán

Azerbajdzsánban először erősítették meg a madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes típusát egy gazdaságban, a H5N1-es vírust eddig csak vadszárnyasokban mutatták ki.

Az ország egészségügy-minisztere közölte: a fővárostól, Bakutól hatvan kilométerre lévő térségben teljes karantént rendeltek el, és a gazdaságban elpusztították mind az ötszázezer szárnyast.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×