eur:
392.8
usd:
365.94
bux:
66845.64
2024. április 26. péntek Ervin

Drasztikusan csökkenhet Afrika vízellátása

Az évszázad végére 25 százalékkal csökkenhet Afrika vízellátása - figyelmeztetnek dél-afrikai tudósok. A vízhiány leginkább a félsivatagos területeket érinti majd.

A túlságosan kevés eső már ma is hatalmas gondokat okoz Afrika egyes részein, jó példa erre a Kelet-Afrikát sújtó szárazság. Így a témával foglalkozó kutatók kiemelt figyelmet szentelnek annak, hogy minél pontosabban megjósolják: hogyan befolyásolja majd a klímaváltozás az esőzéseket.

A Cape Town-i Egyetemen végzett kutatás eredményei azt mutatják: a csapadék mennyisége közvetlen hatással van a folyók vízmennyiségére. Ha ugyanis egy területen az éves csapadék nem éri el a 400 millimétert, akkor onnan gyakorlatilag egyáltalán nem jut víz a patakokba és folyókba.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azokon a területeken, ahol évente 500 milliméternyi eső esik, a csapadék 10 százalékos csökkenése a folyók vízellátását a felére korlátozza.

Ha kevés van, az is baj, ha sok van, az is rossz

A legcsapadékosabb és a legszárazabb területeket kevéssé érinti majd a változás, a köztes régiókban, például Afrika déli részén azonban komoly következményei lehetnek.

Ahol csökken a csapadék, ott a vízgazdálkodás jelent majd a jelenleginél is nagyobb kihívást, főleg azokon a területeken, ahol a fő vízforrást jelentő folyók több országon is átfolynak.

Ott, ahol nő a csapadék mennyisége, az jelent majd gondot, hogy a mocsarak kiterjedésével a vízzel terjedő betegségek gyakorisága nőhet meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×