INFORÁDIÓ
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Szorul a hurok Ratko Mladic körül

Infostart

Egymásnak ellentmondó értesülések láttak napvilágot arról, hogy Szerbiában elfogták-e Ratko Mladicot, a srebrenicai népirtással vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot. Hírügynökségek szerint igen, a helyi kormány szerint nem, de tudják, hol van.

A szerb hatóságok tudják, hogy jelenleg hol tartózkodik a 63 éves Ratko Mladic, de még tárgyalnak vele arról, hogy milyen feltételek mellett adja meg magát - jelentette az InfoRádió újvidéki tudósítója.

A belgárdi Studio B televízió korábban azt jelentette, hogy Ratko Mladic Tuzla környékén tartózkodik, amely Szerbia hegyes határvidéke közelében helyezkedik el.

Ratko Mladicot azzal vádolják, hogy részt vett Szarajevó 43 hónapig tartó ostromában, amely 12 ezer életet követelt és szerepe volt az 1995-ös Srebrenica-i mészárlásban, melyben 8 ezer embert gyilkoltak meg.

Korábban Dragan Jocic szerb belügyi tárcavezető egy televíziós interjúban hangsúlyozta: a hágai Nemzetközi Törvényszék által keresett háborús bűnösök üldözésében a rendőrség, a hadsereg és a titkosszolgálat is részt vesz.

A politikus Szerbia nemzetközi kötelezettségének nevezte Ratko Mladic kézre kerítését.

Az Európai Bizottság elnöke belgrádi látogatásán ismét sürgette a volt tábornok elfogását. José Manuel Barroso azt mondta: Szerbia-Montenegró euroatlanti integrációja függ a srebrenicai népirtással vádolt boszniai szerb háborús bűnös elfogásától.

Carla del Ponte, a hágai nemzetközi törvényszék főügyésze azt mondta: kizárólag a szerb hatalomból függ, hogy mikor adják ki a Belgrádban tartózkodó, és ott házi őrizetben lévő Mladic tábornokot.

Mivel szerb részről ezt nem tagadták, az események várhatóan felgyorsulnak a jövőben. A hatóságok óvatossága annak tudható be, hogy háborús bűnökkel vádolt volt tábornokra sokan néphősként tekintenek. Kiadásának halogatása viszont az ország uniós csatlakozási tárgyalásait hátráltatja.

Kapcsolódó hang

Az InfoRádió szerbiai tudósítása
 
Szerbiai lapszemle
 
Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018