eur:
393.57
usd:
368.11
bux:
66472.08
2024. április 25. csütörtök Márk

Szorul a hurok Ratko Mladic körül

Egymásnak ellentmondó értesülések láttak napvilágot arról, hogy Szerbiában elfogták-e Ratko Mladicot, a srebrenicai népirtással vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot. Hírügynökségek szerint igen, a helyi kormány szerint nem, de tudják, hol van.

A szerb hatóságok tudják, hogy jelenleg hol tartózkodik a 63 éves Ratko Mladic, de még tárgyalnak vele arról, hogy milyen feltételek mellett adja meg magát - jelentette az InfoRádió újvidéki tudósítója.

A belgárdi Studio B televízió korábban azt jelentette, hogy Ratko Mladic Tuzla környékén tartózkodik, amely Szerbia hegyes határvidéke közelében helyezkedik el.

Ratko Mladicot azzal vádolják, hogy részt vett Szarajevó 43 hónapig tartó ostromában, amely 12 ezer életet követelt és szerepe volt az 1995-ös Srebrenica-i mészárlásban, melyben 8 ezer embert gyilkoltak meg.

Korábban Dragan Jocic szerb belügyi tárcavezető egy televíziós interjúban hangsúlyozta: a hágai Nemzetközi Törvényszék által keresett háborús bűnösök üldözésében a rendőrség, a hadsereg és a titkosszolgálat is részt vesz.

A politikus Szerbia nemzetközi kötelezettségének nevezte Ratko Mladic kézre kerítését.

Az Európai Bizottság elnöke belgrádi látogatásán ismét sürgette a volt tábornok elfogását. José Manuel Barroso azt mondta: Szerbia-Montenegró euroatlanti integrációja függ a srebrenicai népirtással vádolt boszniai szerb háborús bűnös elfogásától.

Carla del Ponte, a hágai nemzetközi törvényszék főügyésze azt mondta: kizárólag a szerb hatalomból függ, hogy mikor adják ki a Belgrádban tartózkodó, és ott házi őrizetben lévő Mladic tábornokot.

Mivel szerb részről ezt nem tagadták, az események várhatóan felgyorsulnak a jövőben. A hatóságok óvatossága annak tudható be, hogy háborús bűnökkel vádolt volt tábornokra sokan néphősként tekintenek. Kiadásának halogatása viszont az ország uniós csatlakozási tárgyalásait hátráltatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×