eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Még négyen vannak az olasz barlang mélyén

Még négy magyar barlangász tartózkodik a föld alatt abból a csoportból, amelynek három tagját hétfőn délután elsodorta egy lavina az olaszországi Júliai Alpokban - mondta el Polgár Viktor külügyi szóvivő az InfoRádióban.

A magyar barlangi mentőszolgálat vezetőségi tagja korábban az InfoRádióban közölte: három barlangászt sodort el a lavina, egyiküknek sikerült kiásnia magát. A másik két barlangászra holtan bukkantak az olasz hegyi mentők.

Hegedűs Gyula elmondta: a barlangászok társai a Gortani-barlang mélyén vannak.

Polgár Viktor külügyi szóvivő az InfoRádióban azt mondta: további három barlangász az olasz hegyimentők segítségével a felszínre jött, négy társuk azt jelezte: egyelőre a barlangban maradnak, és folytatni akarják a kutatást.

Egyelőre elég a készlet

Hegedűs Gyula korábban elmondta: elegendő készletük van mindenből, hiszen egyhetes, szervezett föld alatti táborba mentek - tette hozzá.

A négy barlangász a hét végén jöhet a felszínre. A területen most olyan időjárási viszonyok uralkodnak, amelyek miatt nem érdemes korábban felhozni őket - tette hozzá Hegedűs Gyula.

A baleset körülményei

Polgár Viktor a baleset részleteiről elmondta: a magyar csoport három tagja először vasárnap jött fel a felszínre, akkor azonban a rossz idő miatt visszatértek a barlangba.

Hétfőn négy ember újra kijött, egyikük azonban ismét úgy döntött, hogy visszamegy. A három kint lévő barlangászt előbb egy kisebb lavina érte, amit szerencsésen átvészeltek, majd segítséget hívtak.

Ez azonban nem érkezett meg, miközben egy másik, a korábbinál sokkal nagyobb hógörgeteg elsodorta őket. Egyiküknek sikerült három és fél óra alatt kiásnia magát, két ember - egy 33 éves férfi és egy 30 éves nő - viszont életét vesztette.

A mentők azóta az életben maradt embert biztonságos helyre szállították.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×