eur:
394.04
usd:
369.81
bux:
65898.87
2024. április 23. kedd Béla

Hivatalosan is a Hamász alakíthat kormányt

A Palesztin Hatóság elnöke hivatalosan is felkérte Iszmáil Haníjét, a januári választásokon győztes Hamász miniszterelnök-jelöltjét az új kormány megalakítására. Közben az amerikai külügyminiszter a terrorizmus és a politika közötti választásra szólította fel a szervezetet.

Az Izraellel kötött megállapodások betartására szólította fel a palesztin választásokon győztes radikális Hamász mozgalmat az amerikai külügyminiszter.

Condoleezza Rice erről Kairóban, közel-keleti körútja első állomásán beszélt. Az amerikai diplomácia vezetője úgy fogalmazott: a szervezetnek választania kell a terrorizmus és a politika között.

Egyiptomi kollégája ugyanakkor úgy foglalt állást, hogy időt kell adni a Hamásznak. Ahmed Abul Geit bírálta Izraelt amiatt, hogy felfüggesztette az adókból befolyt összeg átutalását a Palesztin Hatóságnak.

Hivatalosan is kormányalakításra kérték a Hamászt

Közben hivatalosan is a 43 éves Iszmáil Haníjét kérte fel kormányalakításra a Palesztin Hatóság elnöke. Iszmáil Haníje a Hamász radikális mozgalom első kormányfője lesz azóta, hogy a 1994-ben a Gázai övezetben és Ciszjordániában létrejött a Palesztin Hatóság.

A politikusnak öt hét áll rendelkezésére a kabinet összeállítására és parlamenti elfogadtatására.

Mahmúd Abbász korábban többször is felszólította a választásokon győztes Hamászt a korábban megkötött izraeli-palesztin megállapodások elismerésére.

Izrael többször jelezte, hogy nem működik együtt a Hamász vezette palesztin kormánnyal, ha a szervezet nem mond le az erőszakról és nem ismeri el Izraelt.

Ismail Haníje várható kabinetje Ahmed Korei kormányát váltja majd fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×