eur:
393.78
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Dániában a jobboldali populizmus profitál a Mohamed-karikatúrákból

Jelentősen nőtt a jobboldali populista Dán Néppárt (DVP) népszerűsége a Mohamed-karikatúrák körüli vita nyomán.

A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a megkérdeztettek 17,8 százaléka támogatja a DVP-t - jelentette a Jyllands-Posten című dán napilap, amelyben először jelentek meg az iszlám világban óriási felháborodást kiváltó gúnyrajzok.

A négy évvel ezelőtti választásokon a harmadik legnagyobb dán párt csak a voksok 13,2 százalékát szerezte meg. A DVP nem tagja a kisebbségi kormánynak, de támogatja azt.

Pia Kjaersgaard pártelnök a karikatúrák elleni világméretű tiltakozási hullám tetőpontján kijelentette, hogy a fundamentalista dániai imámok "dudvák, amelyekkel magunknak kell végeznünk".

A tíz éve alapított DVP-t tartják felelősnek a külföldiekről Dániában folyó társadalmi vita kimondottan durva hangneméért és a bevándorlási korlátozások drákói megszigorításáért 2002-ben.

A Ramboll Intézet által készített felmérés az ellenzéki szociáldemokraták komoly visszaesését mutatta: a válaszadók csak 21,6 százaléka szavazott bizalmat a pártnak a választásokon elért 25,9 százalékkal szemben.

Rasmussen jobboldali Liberális Pártjának és konzervatív koalíciós partnerének népszerűsége is csökkent.

Az InfoRádiónak nyilatkozó Tálas Péter magyar szakértő úgy vélekedik, hogy Európa nem állt ki Dánia mellett.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×