eur:
393.77
usd:
369.05
bux:
65842.71
2024. április 23. kedd Béla

Európában pusztít a H5N1

Egyetlen nap alatt négy európai országban jelentették be, hogy elhullott szárnyasokból kimutatták a madárinfluenza emberre is veszélyes, H5N1 típusú vírusát.

"Megérkezett Olaszországba" a madárinfluenza emberre veszélyes, H5N1 vírusa - közölte szombaton Francesco Storace olasz egészségügyi miniszter, miután megerősítették a vírus jelenlétét két, Szicíliában talált hattyútetemben, és más vadmadarak esetében is felmerült a gyanú az országban. A görög fővárosban is bejelentették, hogy H5N1 vírus okozta három, Észak-Görögországban elhullott hattyú pusztulását.

Az olasz miniszter elmondta: 17 döglött hattyút találtak Dél-Olaszország három különböző tartományában, Pugliában, Calabriában és Szicíliában, s hogy az esetek felében igazolódott a madárinfluenza vírusának jelenléte.

Storace megnyugtólag hangsúlyozta, hogy egyik esetben sem került át a vírus állatról közvetlenül emberre.

A H5N1 vírus gyengén patogén változatát már tavaly novemberben azonosították egy vadkacsán, amelyet az északi Padova térségében fogtak el.

A Szaloniki közelében talált döglött hattyúk szervezetéből vett szövetmintákat Nagy-Britanniába küldték laborvizsgálatra. A Weybridge-ben elvégzett elemzés kimutatta, hogy a vadmadarak testében H5N1 vírus tenyészett.

Romániában is találtak madárinfluenza vírust a Duna-delta egyik településén. A falut vesztegzár alá helyezték és több ezer baromfi elpusztítását rendelték el az egészségügyi hatóságok.

A vizsgálatok Bulgáriában is kimutatták a H5N1-es vírus jelenlétét egy vadmadár tetemében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×