INFORÁDIÓ
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén

Német tetőseprő tömegmozgalom

Infostart

Bajorországban kaotikus állapotokat teremtett a rendíivüli téli idojárás. A német tartomány keleti térségét katasztrófa sújtotta vidéknek nyilvánították. A tanítás szünetel az iskolákban, miután a forgalom csaknem teljesen leállt a hó miatt. A lehullott hó helyenként már eléri a két métert is.

Münchenben is komoly zűrzavart okoz a szünet nélküli havazás. A főbb utakat ugyan állandóan tisztítják, a közforgalomban ennek ellenére komoly fennakadások vannak, mert nemcsak az autóbuszok közlekednek késéssel, hanem még a metró szerelvényei is, mert a földfeletti szakaszokon sok helyen befagytak a váltók.

Kaotikus helyzet

A bajor fővároson kívül egyenesen kaotikus a helyzet. Noha a Salzburgot illetve Nürnberget Münchennel összekötő autópályát a hókotrók igyekeznek tisztán tartani, a veszélyes szállítmánnyal közlekedő teherautókra forgalmi tilalmat rendeltek el, mert a hirtelen kitörő hóviharok ismételten tömegszerencsétlenségeket okoznak.

Csütörtökön délután például közel félszáz autó rohant egymásba Nürnberg és München között a percek alatt csaknem egyiptomi sötétséget kiváltó hóförgetegben.

Tömegmozgalom a tetőseprés

A tartomány keleti térségében azonban még ennél is rosszabb a helyzet, mert a november óta tartó havazással még a téli üdülőhelyeken is csak kevesen számoltak, ezért az épületek tetejét csak késve kezdték megtisztítani a hórétegtől.

Időközben ugyan már tömegmozgalommá alakult a tetők leseprése, azonban az eljegesedett, helyenként több mint egy méter magas hóréteg a legtöbb háztulajdonost szinte megoldhatatlan feladat elé állítja.

A katonaság is besegít

Miután azonban számos épület beomlott a hóréteg súlya alatt a települések előbb a tűzoltóság segítségét kérték, de mára már - az újraegyesült Németország történetében először - a hadsereg alakulatait kellett kivezényelni a téli viszontagságok leküzdésére.

Eddig két halálos áldozatot követeltek és több mint 20, részben súlyos sérüléssel jártak a tetőletakarítási munkálatok.
A helyi vasútforgalom, csakúgy mint az autóbusz-összeköttetés szinte teljesen leállt. Az iskolákban szünetel a tanítás, de több hivatalban is leállt a munka, mert az alkalmazottak képtelenek közlekedni.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018