INFORÁDIÓ
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén

Barroso: Amerika oldja fel a vízumkényszert

InfoRádió / MTI

Az Európai Bizottság elnöke felszólította az Egyesült Államokat, hogy a kölcsönösség jegyében oldja fel az Európai Unió tíz tagállamának állampolgárait sújtó vízumkötelezettséget.

José Manuel Barroso Pittsburghben hangsúlyozta: az EU valamennyi állampolgárának ugyanolyan jogokat kell biztosítani az Egyesült Államokba való beutazásra.

A bizottság elnöke üdvözölte az eddigi amerikai enyhítéseket, egyúttal azonban a folyamat felgyorsítását sürgette, a jelenlegi diszkriminatív gyakorlat megszüntetése érdekében.

Az Egyesült Államok tíz EU-tagországnak ír elő vízumkötelezettséget: Szlovénia kivételével valamennyi 2004-ben csatlakozott országnak, valamint Görögországnak.

A vízumvitában az EU-nak tett engedmények egyikével Washington 2006. október 26-ig meghosszabbította a biometriai adatokkal (ujjlenyomat, írisz) ellátott útlevelek bevezetésének határidejét.

Ezután csak vízummal utazhat az Egyesült Államokba minden olyan európai uniós állampolgár, akinek az útlevele nem tartalmazza az előírt biometriai adatokat.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018