eur:
392.63
usd:
366.24
bux:
66788.51
2024. április 26. péntek Ervin

Barroso: Amerika oldja fel a vízumkényszert

Az Európai Bizottság elnöke felszólította az Egyesült Államokat, hogy a kölcsönösség jegyében oldja fel az Európai Unió tíz tagállamának állampolgárait sújtó vízumkötelezettséget.

José Manuel Barroso Pittsburghben hangsúlyozta: az EU valamennyi állampolgárának ugyanolyan jogokat kell biztosítani az Egyesült Államokba való beutazásra.

A bizottság elnöke üdvözölte az eddigi amerikai enyhítéseket, egyúttal azonban a folyamat felgyorsítását sürgette, a jelenlegi diszkriminatív gyakorlat megszüntetése érdekében.

Az Egyesült Államok tíz EU-tagországnak ír elő vízumkötelezettséget: Szlovénia kivételével valamennyi 2004-ben csatlakozott országnak, valamint Görögországnak.

A vízumvitában az EU-nak tett engedmények egyikével Washington 2006. október 26-ig meghosszabbította a biometriai adatokkal (ujjlenyomat, írisz) ellátott útlevelek bevezetésének határidejét.

Ezután csak vízummal utazhat az Egyesült Államokba minden olyan európai uniós állampolgár, akinek az útlevele nem tartalmazza az előírt biometriai adatokat.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×