eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán

Újabb magyar miniszter a szlovák kormányban

Mától újabb magyar tagja van a szlovák kormánynak. A kereszténydemokrata miniszterek távozása után az államfő Szigeti Lászlót nevezte ki az oktatásügyi tárca élére.

Ivan Gasparovics szlovák államfő azt követően nevezte ki a három új minisztert - köztük Szigeti Lászlót -, hogy elfogadta a kormánykoalícióból távozó kereszténydemokrata mozgalom minisztereinek lemondását - jelentette az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

A 48 esztendős Szigeti László, az MKP egyik legtapasztaltabb politikusa eddig az oktatási minisztérium államtitkára volt.

Államtitkárok léptek előre

A belügyi és az igazságügyi tárca élére is az eddigi államtitkárokat nevezték ki. Mikulás Dzurinda kormánynak jelenleg 5 magyar tagja van, az MKP irányítása alatt áll a földművelésügyi, az építési és régiófejlesztési, a környezetvédelmi, az oktatásügyi minisztérium, Csáky Pál pedig a miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölti be.

A kormány megbízatása minden bizonnyal csak júniusig szól, a politikai pártok kedd esti megbeszélésén politikai megegyezés született arról, hogy az eredetileg szeptemberre tervezett választásokat már június 17-én megtartják. Igaz, ehhez módosítani kell az alkotmánytörvényt, amit legalább kétharmados többséggel, tehát legkevesebb 90 szavazattal lehet csak elfogadni.

A parlament rendkívüli ülésen dönt

A kormány szerdán jóváhagyta az előrehozott választásokról szóló alkotmánytörvény-tervezet, Bugár Béla megbízott parlamenti házelnök holnapra összehívta a törvényhozás rendkívüli ülését, melynek egyedüli napirendi pontja a választási időszak lerövidítéséről szóló törvénytervezet lesz.

Az idő rövidsége miatt a jogszabályt rövidített, tehát gyorsított eljárásban vitatják meg. Kedden az összes pártelnök ígéretet tett arra, hogy támogatják a választások előrehozását, kérdés azonban, hogyan fognak voksolni a független honatyák, akiknek nem érdekük, hogy lerövidítsék megbízatási idejüket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×