eur:
384.18
usd:
353.11
bux:
0
2024. május 28. kedd Csanád, Emil

Románia kifogásolta a csángókról szóló film vetítését

Az Európai Parlamentben nagy érdeklődés mellett vetítették le a Made in Romania és A csángó diaszpóra gyermekei Romániában című filmet. A bemutató után rendezett vitában a román európai parlementi megfigyelők közül többen bírálták a szervezőket a film politikai üzenetei miatt.

Kifogásolták a meghívóhoz csatolt tájékoztató egyik mondatát is, amely szerint azokat a csángókat megszégyenítik és megbüntetik, akik anyanyelvüket használják.

Schöpflin György fideszes képviselő válaszában hangsúlyozta: nem kívántak vitát kezdeni a csángók helyzetéről, de be akarták mutatni a népcsoportban élő gyermekek életét.

Vitézy Zsófia filmrendező azt emelte ki, hogy az alkotás nagy részét gyerekek készítették.

Emlékeztetett: a filmből az is kiderül, hogy a csángó szereplők szeretik Romániát.

A Ziua című bukaresti lap már a múlt héten bírálta a rendezvényt, azt állítva, hogy a magyar lobbi támadást intéz a románok ellen a csángó-kérdésben.

Román megfigyelők egy csoportja a tiltakozó levelet írt a vetítés miatt Hans-Gert Pötteringnek, az Európai Parlament néppárti frakció vezetőjének.

Címlapról ajánljuk
N. Rózsa Erzsébet az Arénában: akár meglepő változások is lehetnek a legfőbb iráni vezetésben

N. Rózsa Erzsébet az Arénában: akár meglepő változások is lehetnek a legfőbb iráni vezetésben

Valószínűleg komoly harcok zajlanak a háttérben, hogy ki legyen a következő ajatollah, több forgatókönyv is elképzelhető – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, aki arról is beszélt, hogy egyre nehezebb helyzetbe kerül az izraeli miniszterelnök azzal, hogy nem áll elő kész tervvel a gázai konfliktus lehetséges lezárását illetően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×