eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán

Anyanyelvi oktatást kérnek a romániai magyarok

Az anyanyelvi felsőoktatás biztosítását szorgalmazzák a romániai Babes-Bolyai Egyetem magyar oktatói.

Hantz Péter elmondta: az ügyben levelet küldtek az Európai Bizottság elnökének, valamint a román államfőnek és a miniszterelnöknek.

Az adjunktus közlése szerint a kezdeményezést az intézmény magyar oktatóinak 83 százaléka támogatja, és a levelet 80 nemzetközi egyetemi oktató, és 6 Nobel-díjas professzor is aláírta.

A dokumentum emlékeztet arra, hogy a magyar kormány két magánegyetemet is fenntart Erdélyben, a romániai magyar fiatalok számaránya ugyanakkor a felsőoktatásban jóval a demográfiai arányok alatt van.

Hantz Péter utalt arra, hogy engedetlenségi mozgalmat indítanak, ha nem teljesítik követelésüket.

A magyar tannyelvű egyetem 1959-ig működött Romániában, akkor olvasztották be a Babes-Bolyai Tudományegyetembe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Ez még csak a kezdet, fel kell készülnünk a veszélyes turbulenciákra? – Itt vannak a leginkább érintett útvonalak

Ez még csak a kezdet, fel kell készülnünk a veszélyes turbulenciákra? – Itt vannak a leginkább érintett útvonalak

Kényelmetlen, de többnyire mindennapos és veszélytelen esemény a repülőutakon a turbulencia. Azt szokták mondani, hogy ha valaki fél a rázkódástól, úgy képzelje el az egészet, mintha egy zselében lenne a repülő, ami remeg, de azért a zselében marad, vagy gondolja, hogy egy autóban ül, és rossz minőségű az út. A héten azonban a Singapore Airlines Londonból Szingapúrba tartó járata olyan erős légörvénybe került, hogy több mint százan megsérültek, sokan még most is kórházban vannak, és haláleset is történt a repülőn. A gép mindössze 3 perc alatt 1,8 kilométert süllyedt, az utasok beszámolói szerint egyeseket olyan magasra dobott a turbulencia, hogy a fejükkel behorpasztották a mennyezetet. Sok mindentől függ, hogy hol alakul ki turbulencia és mennyire erőteljes, most bemutatjuk azokat az útvonalakat, amelyeket a leginkább sújt a jelenség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×