INFORÁDIÓ
2022. május 17. kedd
Paszkál

Vádat emeltek a volt miniszterelnök ellen

InfoRádió / MTI

Vesztegetés miatt vád alá helyezte a román legfőbb ügyészség korrupcióellenes főosztálya (DNA) Adrian Nastasét. A volt román kormányfő egy bukaresti ingatlanügy miatt került gyanúba.

A vád alatt helyezett Adrian Nastase volt román miniszterelnök egy 700 négyzetméteres telket vásárolt Bukarest elit negyedében, a tényleges piaci érték huszonötöd részéért. Az ingatlant ráadásul egy korábbi képviselőtársától és pártfogoltjától vásárolta, aki később egy 60 millió dolláros banki csalásért került börtönbe.

A volt miniszterelnök ellen 2004 augusztusában tett feljelentést a most kormányon lévő liberális-demokrata pártszövetség egyik képviselője a korrupcióellenes ügyészségen. Egy hónappal később viszont lezárták az ügyet, mert akkor mindent törvényesnek találtak.

Azóta viszont a DNA új vezetősége ismét az ügyészség elé vitte az ügyet, mégpedig annak a főügyésznek a vezetésével, aki annak idején vád alá helyezte a volt kormányfő egykori képviselőtársát és "nagylelkű" üzletfelét.

Nagynéni-gate

A román sajtó az elmúlt hetekben a "nagynéni-gate" néven elhíresült botránytól volt hangos. Eszerint Adrian Nastase idei vagyonbevallásában az szerepel, hogy a politikus családjának egy bizonyos nagynénije egymillió eurós "ajándékkal" lepte meg nagy politikai karriert befutott rokonát.

A "nagynéni-gate" miatt Adrian Nastase kénytelen volt lemondani a PSD ügyvezető elnöki tisztségéről, de a lemondás nem érinti parlamenti mentelmi jogát.

Ceaucescu legfőbb ügyészének helyettese védi

Egyébként az exkormányfő ügyvédje maga sem érdektelen személy. Gheorghe Diaconescu ugyanis nem más, mint - ahogy a román sajtó megírta - az egykori Ceausescu-rendszer utolsó legfőbb ügyészének a helyettese.

Õ az, aki 1989 decemberében az egykori diktátor feleségének, Elena Ceausescunak a parancsára személyesen intézkedett az antikommunista temesvári felkelés 37 áldozatának titokban történt Bukarestbe szállításáról és névtelen "terroristákként" való elhamvasztásáról, hamvaik szennycsatornába szórásáról.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018