eur:
394.33
usd:
370.53
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Nepálban újabb tűzpárbaj volt a maoisták és a rendőrök között

Nepálban hét rendfenntartót megöltek, tizenötöt pedig megsebesítettek a maoista gerillák - közölték a hatóságok.

A gerillák két településen támadtak a biztonsági erőkre, a tűzpárbaj egész éjszaka tartott.

A gerillák akciójára egy nappal a helyhatósági választások előtt került sor. A voksolást a politikai pártok és a gerillák is ellenzik, mert azt színjátéknak tartják.

Véleményük szerint a választás a kormányzást egy évvel ezelőtt a saját kezébe vevő Gianendra Bir Bikram Sah Deva király abszolút hatalmának legitimálását szolgálja.

Az uralkodó tavaly menesztette kormányát arra hivatkozva, hogy a kabinet nem tudta felszámolni az 1996 óta tartó maoista lázadást.

Bírálói szerint a király azóta önkényuralmi módszerekkel kormányozza országát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×