eur:
394.24
usd:
369.36
bux:
65212.36
2024. április 19. péntek Emma

Égnek a dán zászlók Ázsiában

Ázsia több országában is tüntetések zajlottak-zajlanak a Mohamed prófétát kifigurázó rajzok miatt. Afganisztán északnyugati részén tüntetők a NATO békefenntartóival is összecsaptak; a norvég katonák könnygázt vetettek be.

Afganisztán északi részén kővel dobálták meg tüntetők a helyi NATO-támaszpontot. Hét békefenntartó könnyebben megsebesült. Négy tüntető életét vesztette.

Körülbelül 3.000 tüntető szintén megdobálta a nyugat-afganisztáni Herátban található kormányépületeket és egy olasz békefenntartó támaszpontot, de sérülésről egyelőre nem érkezett jelentés.

A hatalomból elűzött tálibok a karikatúrák miatt az egész világot szent háborúra szólították fel.

Ötezer fős tüntetés kezdődött az észak-pakisztáni Pesavarban. Eddig ez a legnagyobb megmozdulás az országban a gúnyrajzok elleni tiltakozások során.

A helyi rendőrség közölte: a tüntetők elégettek két bábut a város központjában. Az egyik a dán miniszterelnököt, a másik pedig a dán karikaturistát jelképezte.

Tüntetők rövid időre ismét behatoltak Dánia teheráni nagykövetségének területére, tiltakozva a Mohamed-karikatúrák közlése miatt - jelentette egy francia tudósító a helyszínről.

Tiltakozó megmozdulást tartottak a Fülöp-szigetek muzulmánok lakta déli részén is. A tiltakozók elégettek egy dán zászlót, és bojkottot hirdettek a skandináv ország termékeire.

Az Egyesült Államok Szaúd-Arábia segítségét kérte a muzulmán világban tapasztalható indulatok lecsendesítésére.

Scott McClellan fehér házi szóvivő arra kért minden kormányt, hogy tegyen intézkedéseket a feszültség csökkentésére és az erőszak megakadályozására.

A török kormány a három nagy közel-keleti vallás képviselőinek találkozóját kezdeményezte.

Az iszlám vallásalapító prófétáról készült karikatúrák, amelyek óriási felháborodást keltettek a muzulmán világban, a Jyllands-Posten című dán újságban jelentek meg tavaly szeptemberben.

A gúnyrajzokat idén januárban előbb egy norvég, majd számos más európai lap utánközölte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×