INFORÁDIÓ
2022. május 17. kedd
Paszkál

Égnek a dán zászlók Ázsiában

Infostart

Ázsia több országában is tüntetések zajlottak-zajlanak a Mohamed prófétát kifigurázó rajzok miatt. Afganisztán északnyugati részén tüntetők a NATO békefenntartóival is összecsaptak; a norvég katonák könnygázt vetettek be.

Afganisztán északi részén kővel dobálták meg tüntetők a helyi NATO-támaszpontot. Hét békefenntartó könnyebben megsebesült. Négy tüntető életét vesztette.

Körülbelül 3.000 tüntető szintén megdobálta a nyugat-afganisztáni Herátban található kormányépületeket és egy olasz békefenntartó támaszpontot, de sérülésről egyelőre nem érkezett jelentés.

A hatalomból elűzött tálibok a karikatúrák miatt az egész világot szent háborúra szólították fel.

Ötezer fős tüntetés kezdődött az észak-pakisztáni Pesavarban. Eddig ez a legnagyobb megmozdulás az országban a gúnyrajzok elleni tiltakozások során.

A helyi rendőrség közölte: a tüntetők elégettek két bábut a város központjában. Az egyik a dán miniszterelnököt, a másik pedig a dán karikaturistát jelképezte.

Tüntetők rövid időre ismét behatoltak Dánia teheráni nagykövetségének területére, tiltakozva a Mohamed-karikatúrák közlése miatt - jelentette egy francia tudósító a helyszínről.

Tiltakozó megmozdulást tartottak a Fülöp-szigetek muzulmánok lakta déli részén is. A tiltakozók elégettek egy dán zászlót, és bojkottot hirdettek a skandináv ország termékeire.

Az Egyesült Államok Szaúd-Arábia segítségét kérte a muzulmán világban tapasztalható indulatok lecsendesítésére.

Scott McClellan fehér házi szóvivő arra kért minden kormányt, hogy tegyen intézkedéseket a feszültség csökkentésére és az erőszak megakadályozására.

A török kormány a három nagy közel-keleti vallás képviselőinek találkozóját kezdeményezte.

Az iszlám vallásalapító prófétáról készült karikatúrák, amelyek óriási felháborodást keltettek a muzulmán világban, a Jyllands-Posten című dán újságban jelentek meg tavaly szeptemberben.

A gúnyrajzokat idén januárban előbb egy norvég, majd számos más európai lap utánközölte.

Kapcsolódó hang

Tudósítás a törökországi javaslatról
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018