INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

Bűnösnek találták a mohamedán szónokot

Infostart

A londoni esküdtszék a vádpontok túlnyomó részében bűnösnek találta az uszító mohamedán templomi szónokot, Abu Hamzát, akire életfogytig tartó börtönbüntetés is kiróható.

Három hete folyt és kedd délután ért véget a londoni per tárgyalása. A hét férfiból és öt nőből álló esküdtszék előtt lejátszották a terhelő tartalmú hangszalagokat és videókat, ezután jutottak arra a döntésre, hogy a negyvenhét éves, egyiptomi születésű Abu Hamza, valódi nevén Musztafa Kamel, 15 vádpont közül tizenegyben bűnös - jelentette az InfoRádió londoni tudósítója.

A vádpontok szerint egy londoni mecsetben, valamint a felvételek útján, fajgyűlöletet hirdetett, erőszakra, gyilkosságra uszított, ezen kívül birtokában volt Az afgán dzsihád enciklopédiája című kézikönyv, ami terrorcselekmények végrehajtásának a módját részletezi, például azt, hogyan lehet felhőkarcolók vagy más olyan magas építmények, mint a párizsi Eiffel-torony vagy a londoni Parlament tornya ellen támadást intézni.

Gyilkosságra bújtott fel

Három ezer uszító hangszalagfelvételt és hatszáz hasonló videókazettát készíttetett Abu Hamza. Harcot hirdetett nem csak Izrael és a cionizmus, de minden zsidó ellen, vitriolos gyűlölettel támadta a brit királyi családot és nyugati demokráciát. Még az idegenforgalmat, vagy a két részes bikinit is üldözendőnek nevezte.
Legsúlyosabb kijelentéseivel gyilkosságra bújtott fel, az iszlám vallás nevében. Abu Hamza azt hozta fel mentségére, hogy csak védekezésre bíztatta mohamedán társait.

Mintha nem érdekelné

A vádlott, aki nem egészen felderített okokból, az afganisztáni harcok idején elveszítette mindkét kezét és egyik szemét, érzelem nélküli arccal vette tudomásul, hogy az esküdtek a vádpontok javarészében bűnösnek találták. Legsúlyosabb büntetésként életfogytiglani börtönre ítélhető.

Az amerikai hatóságok kiadatását kérik, mert az Egyesült Államokban is felelősségre akarják vonni, terrorcselekményekkel kapcsolatban.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018