eur:
392.55
usd:
365.52
bux:
66622.24
2024. április 26. péntek Ervin

Bűnösnek találták a mohamedán szónokot

A londoni esküdtszék a vádpontok túlnyomó részében bűnösnek találta az uszító mohamedán templomi szónokot, Abu Hamzát, akire életfogytig tartó börtönbüntetés is kiróható.

Három hete folyt és kedd délután ért véget a londoni per tárgyalása. A hét férfiból és öt nőből álló esküdtszék előtt lejátszották a terhelő tartalmú hangszalagokat és videókat, ezután jutottak arra a döntésre, hogy a negyvenhét éves, egyiptomi születésű Abu Hamza, valódi nevén Musztafa Kamel, 15 vádpont közül tizenegyben bűnös - jelentette az InfoRádió londoni tudósítója.

A vádpontok szerint egy londoni mecsetben, valamint a felvételek útján, fajgyűlöletet hirdetett, erőszakra, gyilkosságra uszított, ezen kívül birtokában volt Az afgán dzsihád enciklopédiája című kézikönyv, ami terrorcselekmények végrehajtásának a módját részletezi, például azt, hogyan lehet felhőkarcolók vagy más olyan magas építmények, mint a párizsi Eiffel-torony vagy a londoni Parlament tornya ellen támadást intézni.

Gyilkosságra bújtott fel

Három ezer uszító hangszalagfelvételt és hatszáz hasonló videókazettát készíttetett Abu Hamza. Harcot hirdetett nem csak Izrael és a cionizmus, de minden zsidó ellen, vitriolos gyűlölettel támadta a brit királyi családot és nyugati demokráciát. Még az idegenforgalmat, vagy a két részes bikinit is üldözendőnek nevezte.
Legsúlyosabb kijelentéseivel gyilkosságra bújtott fel, az iszlám vallás nevében. Abu Hamza azt hozta fel mentségére, hogy csak védekezésre bíztatta mohamedán társait.

Mintha nem érdekelné

A vádlott, aki nem egészen felderített okokból, az afganisztáni harcok idején elveszítette mindkét kezét és egyik szemét, érzelem nélküli arccal vette tudomásul, hogy az esküdtek a vádpontok javarészében bűnösnek találták. Legsúlyosabb büntetésként életfogytiglani börtönre ítélhető.

Az amerikai hatóságok kiadatását kérik, mert az Egyesült Államokban is felelősségre akarják vonni, terrorcselekményekkel kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×