eur:
392.67
usd:
361.88
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf

Pokolgép robbant Libanonban

Pokolgép robbant egy bejrúti laktanya közelében. A detonáció anyagi károkat okozott, egyes jelentések szerint egy katona is megsebesült.

Néhány órával a robbanás előtt a Szada al-Balad című lap arról értesítette a hatóságokat, hogy a szerkesztőséget telefonon felhívta egy ismeretlen, aki azt mondta: merénylet készül egy katonai létesítmény ellen.

A telefonáló az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet libanoni képviselőjének mondta magát.

A férfi a robbantást azzal indokolta, hogy lejárt az a kéthetes határidő, amelyet a szervezet adott a hatóságoknak 13, a feltételezések szerint az al-Kaidához tartozó ember szabadon bocsátására.

Az újság telefaxon közleményt kapott egy ismeretlen szervezettől, az úgynevezett Iszlám Világfronttól is, amely elítélte a libanoni hatóságok által végrehajtott letartóztatásokat, mondván, hogy ez a politika Izrael és az Egyesült Államok érdekeit szolgálja.

A libanoni hatóságok január elején tartóztattak le 13 embert. A férfiakat azzal vádolják, hogy bűnszövetkezetet hoztak létre terrorcselekmények kivitelezésére, hivatalos és magánokiratokat hamisítottak, továbbá engedély nélkül fegyvert tartottak maguknál.

A libanoni állami média szerint a letartóztatottak feltételezett al-Kaida-tagok, de igazságügyi tisztségviselők azt mondták, hogy erre nincs bizonyíték.

Tavaly Libanonban 14 robbantást követtek el, ezek közül a legsúlyosabbat február 14-én, Rafík Haríri, az ország volt miniszterelnöke ellen. A volt kormányfőn kívül további 20 ember veszítette életét a merényletben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×