eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Katonák a sikungunya ellen

A Seychelle-szigeteken több mint kétezer embert fertőzött meg az elmúlt egy hónapban egy szúnyogok által terjesztett betegség. A katonaságot már mozgósították a rovarok irtására.

Az úgynevezett sikungunya (chikungunya) láz erős fájdalommal, bőrkiütéssel és gyengeséggel jár. A szúnyogok által terjesztett kór ellen semmilyen oltás vagy gyógyszeres megelőző kezelés nem létezik, a betegeknek heteket kell várniuk, amíg a tünetek elmúlnak.

Az egészségügyi hatóságok szerint a járványt az okozza, hogy a szokásosnál több eső esett az elmúlt három hónapban. A betegséget járványos formájában 1952-ben azonosították Kelet-Afrikában, s onnan terjedt át a fekete földrész közelében fekvő indiai-óceáni szigetekre.

A járvány a napokban feltűnt a francia fennhatóság alatt álló Réunion szigetén, ahol a francia kormány négyszáz katonát mozgósított a megfékezésére. A szigeten az elmúlt hónapokban 30 ezer ember betegedett meg.

A Réunion-sziget őslakosai által beszélt szuahéli nyelven a sikungunya hajlott hátú embert jelent. Ez a legfőbb tünete annak a szúnyogcsípéssel terjedő influenzának. Az ízületi fájdalmakkal, bőrkiütéssel, magas lázzal és gyengeséggel járó különös betegség miatt jelenleg a lakosság öt százalékát, 30 ezer embert kezelnek Réunion kórházaiban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×