eur:
392.69
usd:
362.02
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf

Irán nem enged az atomprogramból

Irán nem hajlandó tovább önként együttműködni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel, ha a szervezet az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalja az iráni atomprogram ügyét.

Az iráni nagykövet Bécsben megismételte: Teherán az ENSZ Biztonsági Tanácsának bevonása esetén sem engedélyezi majd atomlétesítményeinek meglepetésszerű ellenőrzését.

Bécsben várhatóan pénteken dönt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kormányzótanácsa az iráni atomprogram ügyéről.

Diplomáciai források szerint szinte biztos, hogy az iráni atomdossziét az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalják, és Oroszország, valamint Kína is megígérte a nyugati hatalmaknak, hogy megszavazza az ilyen értelmű határozatot.

Ugyanakkor arról nincs egyetértés, hogy pontosan mit tartalmazzon a felkérés. Egy orosz diplomata azt közölte: Moszkva értelmezése szerint a kormányzótanács nem kéri a Biztonsági Tanácstól, hogy bármilyen lépést is tegyen.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kormányzótanácsa elé kerülő határozat szövegéről az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállama állapodott meg.

A nagyhatalmak azt szeretnék, ha a bécsi központú szervezet azt ajánlaná a BT-nek, hogy szólítsa fel Teheránt urándúsítási tevékenységének felfüggesztésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
Hiába az erős amerikai GDP-adat, oda a lendület Amerikában

Hiába az erős amerikai GDP-adat, oda a lendület Amerikában

Az elmúlt időszakban alaposan elromlott a hangulat a tőzsdéken, a befektetők még inkább elkezdték adni az amúgy is gyengélkedő technológiai részvényeket a Tesla és a Google anyacégének legfrissebb negyedéves jelentése után, ez pedig a vezető részvényindexek teljesítményében is jelentősen meglátszott. Az USA-ban kisebb fellélegzést láthattunk a kereskedés első szakaszában, a meglepően erős GDP-adat után. A csütörtöki záráshoz közeledve viszont elfogyott a lendület, a Dow Jones és az S&P 500 értéke csupán szerény erősödést mutat, míg a Nasdaq értéke csökkent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×