eur:
388.91
usd:
357.2
bux:
73226.27
2024. július 22. hétfő Magdolna

Lengyelország engedett áfa-ügyben

Több napos huzavona után Lengyelország beleegyezett abba, hogy nem vétózza meg a munkaigényes szolgáltatások kedvezményes áfa-lehetőségének meghosszabbításáról múlt héten született uniós megállapodást.

Az egyezmény csak akkor léphet életbe, ha mind a 25 tagállam egyetért vele, ám Varsó január 30-án még elutasította a tervezetet.

A Financial Times brit pénzügyi napilap értesülése szerint Lengyelországot azzal fenyegették meg, hogy a régebbi EU-tagországok nem döntenek májusban az új államok munkaerejének korlátlan beengedéséről, ha Varsó kitart a vétó mellett.

A megállapodás révén az eddigi kilenccel szemben immár minden régi és új EU-tagországnak lehetősége lesz arra, hogy a munkaigényes szolgáltatások esetében alkalmazza a kedvezményes áfakulcsot.

Amennyiben nem jött volna létre a megállapodás, a brüsszeli bizottságnak szabálysértési eljárást kellett volna indítania minden olyan ország ellen, amely továbbra is alkalmazza a kedvezményes, 15 százalék alatti kulcsot.

Elégedettnek mondta magát Kovács László, az Európai Bizottság adópolitikai és vámügyi felelőse a szerdai lengyel bejelentés után.

A magyar biztos hangsúlyozta: mindenki nyert azzal, hogy Varsó végül igent mondott.

Az előnyök közül Kovács László kiemelte, hogy sikerült határidő nélküli megoldást találni a távfűtés és a melegvíz-szolgáltatás kedvezményes áfakulcsára.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

Szakértő: Joe Biden magától nem lépett volna vissza, személyes okok miatt is ragaszkodhatott a hatalomhoz

A Demokrata Párton belül továbbra is nagy befolyással rendelkező Barack Obama támogatásának elvesztése miatt kényszerülhetett visszalépésre a jelenlegi amerikai elnök – mondta az InfoRádióban Farkas-Bede Katalin. A Budapesti Corvinus Egyetem docense arról is beszélt, valószínűleg Kamala Harris lesz a demokraták új elnökjelöltje, de ha meg is kapja a bizalmat, nincs túl sok esélye Donald Trumppal szemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Üzentek Ficóék: visszavághatunk az ukránoknak az orosz olajszállítások blokkolása miatt

Üzentek Ficóék: visszavághatunk az ukránoknak az orosz olajszállítások blokkolása miatt

Drasztikusan, 40%-kal, esik a szlovákiai Slovnaft finomító olajimportja a szükségeshez képest a Lukoilt érintő ukrajnai szankció miatt, ami megüti a szlovák üzemanyagpiacot, és oda vezethet, hogy a Slovnaft által előállított, Ukrajnába szánt dízelszállítmányok leállnak – ezt a fontos, csaknem fenyegető, üzenetet fogalmazta meg a szlovák miniszterelnöki hivatal a két ország kormányfőjének hétvégi telefonbeszélgetése után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×