eur:
394.67
usd:
370.75
bux:
65427.32
2024. április 19. péntek Emma

Irán nem adja fel atomprogramját

Az iráni elnök szerint Teherán ellenáll a nemzetközi nyomásnak és nem adja fel békés célú nukleáris programját.

Mahmúd Ahmadinezsád Busher városában azt mondta: az iráni nemzet 27 évvel ezelőtt függetlenné vált, önmaga dönt a nukleáris ügyben és ellenáll mindaddig, amíg beteljesíti ezt a jogát.

"Mindazok, akik nukleáris fegyverkészlettel rendelkeznek, összegyűlnek, döntéseket hoznak, és azt hiszik, hogy az iráni nép aláveti magát a döntéseiknek” – jellemezte az iráni elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsát és állandó tagjait: az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Franciaországot, Oroszországot és Kínát.

Az iráni elnök kijelentette: a közeljövőben a népek bírósága elé állítják George Busht. Mahmúd Ahmadinezsád azt állította, hogy az Egyesült Államok robbantotta ki a 60 millió halálos áldozatot követelő második világháborút is.

Az amerikai elnök szerdán az iráni vezetést "egy kis klerikális elitnek" nevezte, amely "elszigeteli és elnyomja a népét". Az iráni államfő ezzel szemben azokat támadta, "akik könyékig mártják kezüket a népek vérében, akik mindenütt ott vannak, ahol elnyomó háborúk folynak, akik Ázsiában és Afrikában háborúkat robbantanak ki, és milliószámra ölik az embereket."

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kormányzótanácsa csütörtökön ül össze Bécsben az iráni nukleáris dosszié ügyében, és várhatóan a BT elé utalja azt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×