eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Radikálisan átalakult az indiai kormány

Nagyszabású kormányátalakítást hajtott végre Manmohan Szingh indiai miniszterelnök. 18 új minisztert vont be csapatába, a kulcsfontosságú külügyi tárcát azonban megtartotta magának.

Az államfő ezzel megerősítette kormánya regionális támogatottságát. Idén ugyanis öt szövetségi államban lesznek választások.

Megfigyelők szerint Szingh elsősorban azért tartotta magánál a külügyi tárcát, mert nem akarta megnehezíteni az előkészületeket George Bush március eleji látogatására. Az Egyesült Államok elnökével gazdasági és katonai együttműködés kialakítására törekszik a kormányfő.

Az újonnan létrehozott tárcák között van a kisebbségi ügyek minisztériuma. Ez a lépés elemzők szerint szintén növeli az Indiai Kongresszus párt vezette koalíciós kormány támogatottságát.

A miniszterelnök tavaly októberben vette át a külügyi teendőket, miután lemondott Natvar Szingh addigi miniszter, mert egy ENSZ-vizsgálat szerint jogtalan hasznot húzott az iraki "olajért élelmiszert" programból.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×