INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Törvényes az eutanázia Oregonban

Infostart / InfoRádió
Az Egyesült Államok kormánya nem tilthatja meg Oregon állam orvosainak, hogy egyes menthetetlen betegeket a halálba segítsenek - döntött az ország Legfelsőbb Bírósága, megerősítve a jelenlegi gyakorlatot.

Oregon jelenleg az Egyesült Államok egyetlen szövetségi állama, ahol az orvosok tevőlegesen segíthetik a menthetetlen betegeket abban, hogy véget vethessenek életüknek.

Az 1997-es törvény azoknál a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, szellemileg ép betegeknél teszi lehetővé az orvosok által segített eutanáziát, akiknek legalább két orvos véleménye szerint legfeljebb hat hónapjuk van hátra.

2001-ben John Ascroft akkori igazságügyi miniszter megpróbálta megbüntetni a halálos gyógyszerdózist felíró oregoni orvosokat. A Legfelsőbb Bíróság most azonban úgy foglalt állást, hogy a minisztérium helytelenül értelmezte a vonatkozó szövetségi jogszabályt.

Megfigyelők szerint a döntés után várhatóan több szövetségi állam is lehetővé teszi az eutanáziát, amelyet a világ országai közül jelenleg Hollandia, Belgium, Svájc és Izrael engedélyez.

A címlapról ajánljuk