eur:
395.68
usd:
366.59
bux:
65688.77
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kelet-Európán múlhat az uniós költségvetés elfogadása

Nagyrészt kedvezőtlen fogadtatásra talált a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetésre benyújtott brit javaslat. A magyar miniszterelnök csalódást keltőnek, a lengyel kormányfő elfogadhatatlannak nevezte az előterjesztést.

Az unió bruttó nemzeti jövedelmének 1,03 százalékára korlátozná 2007 és 2013 között a közös költségvetés kiadásait a soros brit elnökség. A tervezet értelmében a tíz új tagország összesen 130 milliárd euró strukturális juttatást kapna.

A brit elképzelés összesen csaknem 847 milliárd euró kiadással számol, ez 24 milliárddal kevesebb az előző, luxemburgi elnökség által tervezettnél.

Jean-Claude Juncker, Luxemburg miniszterelnöke, egyben az euróövezet elnöke úgy vélte: a javaslat sorsa azokon a kelet-európai országokon múlik, amelyek a mostani tervezet alapján kevesebb támogatást kapnának a reméltnél.

Az új tagok reagálása egyelőre elutasító. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sajtófőnöke útján csalódást keltőnek nevezte a brit javaslatot, mivel az nem szolgálja a közép-európai tagállamok felzárkózását.

A lengyel kormányfő elfogadhatatlannak nevezte a brit javaslatot. Kazimierz Marcinkiewicz kijelentette: a büdzsé nem a szolidaritás elvén alapul.

Hasonlóan vélekedett José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, aki szintén elfogadhatatlannak nevezte az előterjesztést.

Hozzátette: a brit javaslat alapján lehetetlenné válhat Románia és Bulgária 2007-es uniós felvétele. A bizottság elnöke kérte, hogy a britek terjesszenek elő egy újabb, tisztességesebb javaslatot.

Silvio Berlusconi olasz kormányfő telefonon közölte brit kollégájával: Olaszország kész tárgyalni az EU hosszú távú költségvetéséről, de nem hajlandó többet fizetni a közös kasszába, és nem engedi a fejletlen dél-olasz régióknak járó támogatások csökkentését.

A holland pénzügyminiszter jó irányba tett, de elégtelen lépésnek nevezte a brit javaslatot. A nettó befizető Hollandia hozzájárulásának további mérséklését akarja elérni.

A belga pénzügyek vezetője viszont úgy vélte: a brit javaslat nem túl ambiciózus, különösen a kutatási források terén. Hozzátette: megvárják az új tagállamok reagálását.

A brit javaslatról szerdán tanácskoznak a tagállamok európai ügyekkel foglalkozó miniszterei, és ez lesz a fő kérdése a jövő heti uniós csúcsértekezletnek is.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×