eur:
404.81
usd:
374.33
bux:
74276.71
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Nyitókép: Pexels

Rekord a használt autóknál – ezekre szavaztak a legtöbben

Soha nem látott csúcsra jutott a használt autók eladása Magyarországon.

A DataHouse friss, előzetes adatai szerint minden eddiginél magasabban alakult a belföldi használtautó-adásvételek száma: a hazai piacon az elmúlt hónapban mintegy 79 500 személygépkocsi cserélt gazdát. Ez az érték 11,6 százalékkal haladja meg a tavaly szeptemberi értéket. A JóAutók.hu várakozása szerint éves szinten immár bizonyosan megdől a használtautópiac forgalmának 2022-ben beállított csúcsa.

"A belföldi használtautó adásvételek számát tekintve nagyon erős évkezdet volt, majd egy kisebb augusztusi, 70-72 ezres megtorpanás után szeptemberre visszapattant ezzel a havi 78-79 ezres adattal, és egy soha nem látott csúcsot értünk el 79 500 adásvétellel. Ezzel várhatóan idén megdől a 2022-es 825 ezer környéki belföldi tranzakciószámos rekord, és nem is kevéssel:

nagyjából 890 ezer környékére várjuk a 2024-es év teljesítményét"

– mondta a cég vezérigazgatója.

A márkasorrendben nincs olyan nagy változás. A szakember elmondása szerint a használhatópiac alapvetően két nagy részből tevődik össze, a belföldi adásvételek számából és az importált használt autók forgalomba helyezésének számából.

"Utóbbiaknál Németországból, Olaszországból, Franciaországból, egy lényegében végtelen kínálati piacról szerezzük be azokat az autókat, amiket itthon eladhatónak gondolunk, vagy szeretnénk használni, addig a belföldi adásvételeknél nagyon meghatározó az, hogy milyen autók vannak az utakon. Magyarországon 2024-ben nagyjából 4,2-4,3 millió autó fut az utakon, és az alsó-középkategóriába tartozó autókból van a legtöbb, és azon belül is a német volumenmárkákból: jellemzően Opel Astra, Ford Focus, Volkswagen Golf viszi a prímet. Ennek megfelelően az adásvételek számában ezek állnak mindig a top 3-as pozíciókban" – magyarázta Halász Bertalan.

A kategóriákat tekintve az említett alsó középkategóriát a kisautók követik, közülük Suzuki Swiftből van a legtöbb. A harmadik helyen pedig a középkategória van, köztük sok a Volkswagen Passat, a 3-as BMW, illetve az Audi A4-es, ezek cserélnek legnagyobb darabszámban gazdát egy évben.

Az egyértelműen csak pénz kérdése, hogy nem az új autópiacon van ilyen robbanás – erősítette meg a Jóautók.hu vezérigazgatója. Mint fogalmazott, válságból válságba pattantunk 2020 óta, nagyon sok háztartás tolta ki az autócserét, vagyis ha az adott család 5 és 10 éves kor között használt egy autót, akkor most túlhasználta azt, nem cserélte le 10 évesen, hanem várt vele 11-12-13 éves koráig. Ezek a visszatartott vásárlások jelentkeznek most, és erősítik az idei évet.

"Az utakon futó autók darabszáma egyébként egy nagyon jó indikátor arra, hogy milyen adásvételszámot várhatunk el egy évtől. Az utóbbi tíz évben nagyon megnövekedett ez a szám, az utakon futó kocsik idei 4,2-4,3 millió autós szám tíz évvel ezelőtt alig 3 millió volt. Az pedig, hogy ez nem az újautós piacon csapódik le egyelőre, egyértelműen az óvatosság jele. Nyilván szép fokozatosan épül vissza a piac, először a használtpiac erősödik, és azon belül is az idősebb, olcsóbb autók kezdtek el jobban fogyni, és majd ezt fogja követni a magasabb értékű autók tranzakciószáma" – mutatott rá Halász Bertalan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt

Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt

A Portfolio szeptemberi piaci értesülésének megfelelően jövőre már a forgalmi érték 90%-áig lehet majd lakáshitelt felvenni a zöld lakóingatlanokra, praktikusan minden új építésű lakásra. Erre eddig csak a 41 év alatti első lakásvásárlóknak volt lehetőségük idén év eleje óta, energetikai besorolástól függetlenül. Emellett egységesen 60%-ra emelkedik a jövedelemarányos törlesztőrészlet a zöld lakáshitelek esetében, így a 600 ezer forint alatti jövedelműek is magasabb törlesztőrészletet vállalhatnak. Minderről friss Makroprudenciális jelentéséhez kapcsolódóan adott most hírt az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×