eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Pixabay

Jó az idei dohánytermés, de tavaly jobb volt

A tavalyihoz képest ugyan kissé elmarad, de így is közepesen jónak, jónak számít az idei dohánytermés minősége, a felvásárlási szezon várhatóan szeptember végén zárul le - közölte a Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Kft. agronómiai igazgatója szerdán.

A várakozások szerint idén a Virginia-fajta dohányból a tavalyinál valamivel nagyobb mennyiséget, több mint 2 ezer tonnát, a Burley-fajtakörnél pedig a leszerződött mennyiséget, azaz közel 400 tonnát tud majd a termelőktől megvásárolni a termesztés integrálásával és felvásárlásával foglalkozó társaság.

Fekete Tibor hangsúlyozta, az idei termesztési szezon a megszokottakhoz képest korábban kezdődött. A növények fejlődését kezdetben segítette az időjárás, a nyár azonban felemás és küzdelmes volt a dohány és a gazdák számára. Előbb a júliusi heves esőzések miatt víz alá kerültek az ültetvények, majd július végén és augusztusban a termelők még az öntözéssel sem tudták pótolni a földekről hiányzó csapadékmennyiséget és tompítani a légköri aszály mértékét.

Ez a szezon munkáin is meglátszott, amelyeket az eddig megszokotthoz képest több mint két héttel hamarabb kezdtek el a gazdák, a termés jelentős részét szeptember közepére betakarították, ami más években október közepén szokott bekövetkezni - jelezte a szakember.

Hozzátette, Burley-t, illetve a Virginiát termelő kisebb és a közepes termelőknél lezárult a szezon, a nagyobbaknál a növények 10-30 százaléka még lábon áll, de ennek betakarításával valószínűleg szeptember végén végezni fognak.

A felvásárlás is a szokottnál hamarabb, augusztus végén kezdődött el. A leszerződött mennyiséget teljesíteni fogják a termelők, a termés 25 százalékának átvétele után már látható, hogy a dohányiparban fontosabb Virginiánál a leszerződött mennyiség teljesülni fog, a minőség kicsivel elmarad a 2023-as, nagyon jónak számító értéktől, ami így egy közepesen jó, jó minőségnek felel majd meg - értékelt Fekete Tibor.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 19:20
×
×
×
×