eur:
395.4
usd:
358.15
bux:
72340.83
2024. szeptember 12. csütörtök Mária
Money and idea balance. Investor compare business ideas and finance on scales. Buying creative project or startup, tiny human vector. Illustration idea equality profit, harmony and balance investment
Nyitókép: Tetiana Lazunova / Getty Images

Drágul az élet az Egyesült Államokban is

Kamatcsökkentést várnak az elemzők.

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben emelkedett az amerikai termelőiár-index augusztusban havi összevetésben.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a U.S. Bureau of Labor Statistics csütörtökön közzétett adatai szerint augusztusban havi bázison a termelőiár-index szezonális kiigazítással 0,2 százalékkal nőtt az előző havi stagnálást követően. Az elemzői konszenzusban 0,1 százalékos havi növekedés szerepelt augusztusra. Augusztusban a termelőiár-index emelkedése éves szinten az elemzők által várt 1,8 százalék helyett 1,7 százalék, március óta a legkisebb mértékű volt az előző havi 2,1 százalékos növekedés után.

A gyakran változékony élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó termelői maginfláció éves összevetésben az elemzők által várt 2,5 százalék helyett 2,4 százalék volt az előző havi 2,3 százalékos növekedés után.

A termelői magárindex havi összevetésben az elemzők által várt 0,2 százalékos növekedést meghaladva 0,3 százalékkal emelkedett a júliusi 0,2 százalékos csökkenés után.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a U.S. Bureau of Labor Statistics szerdán közzétett adatai alapján az Egyesült Államokban a fogyasztóiár-emelkedés mértéke éves összevetésben 2,5 százalékra, 2021 februárja óta a legalacsonyabbra csökkent augusztusban a júliusi 2,9 százalék után, az augusztusi volt sorozatban az ötödik csökkenés. Az elemzők 2,6 százalékos adatot vártak augusztusra.

Havi szinten a fogyasztói árindex az elemzők által várttal összhangban és az előző havival megegyező mértékben, 0,2 százalékkal emelkedett.

A Fed inflációs célja 2 százalék. Legutóbbi, július 31-én végződött kétnapos kamatdöntő ülésén a Fed a piaci várakozásoknak megfelelően ismét nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon. A Fed 2022 márciusában 0,00-0,25 százalékról indított tíz egymást követő kamatemelés után tavaly júniusban tartott először szünetet a monetáris szigorításban, legutóbb 2023 júliusában emelte a kamatot, 25 bázisponttal, azóta pedig nyolc alkalommal nem változtatott az irányadó dollárkamat-tartományon.

Piaci várakozások szerint a Fed a következő, szeptember 18-án végződő kétnapos kamatdöntő ülésén kezdheti meg a kamatcsökkentést, jelenleg az elemzők többsége 25 bázispontos kamatvágásra számít.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
Hamarosan a kínai elnökkel találkozhat Zelenszkij, durva fenyegetések jöttek Moszkvából – Háborús híreink csütörtökön

Hamarosan a kínai elnökkel találkozhat Zelenszkij, durva fenyegetések jöttek Moszkvából – Háborús híreink csütörtökön

A Bloomberg értesülései szerint a szeptember 24-én esedékes ENSZ-közgyűlésig a nyugati hatalmak nem hoznak döntést arról, hogy Ukrajna használhat-e orosz területek ellen nyugati gyártmányú, nagy hatótávolságú rakétákat. Egy volt ukrán tisztviselő csütörtökön Pekingben arról beszélt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán és Hszi Csin-ping kínai elnök már a jövő hónapban személyesen találkozhat egymással. Az egyik vezető orosz héja, Szergej Karaganov egy interjúban azt mondta, szigorítani kellene Oroszország nukleáris doktrínáján, és akár egy NATO-országra is kisebb nukleáris csapást mérhetnének anélkül, hogy atomháború robbanna ki. Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök pedig arról posztolt, hogy hiperszonikus rakétákkal süllyesztené a tengerbe Nagy-Britanniát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 12. 15:25
×
×
×
×