eur:
394.29
usd:
354.85
bux:
72146.64
2024. szeptember 6. péntek Zakariás
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a minisztérium és a Neumann Technológiai Platform Versenyképességi Konferencia 2024 elnevezésű rendezvényén a budapesti Dorothea szállóban 2024. április 9-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

A kínai IT-miniszternél tett látogatást Nagy Márton

Nem először találkoztak. A tárgyalás során a két miniszter megállapodott, hogy a meglévő együttműködési megállapodást kibővítik az akkumulátor-újrahasznosítás témájával.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pekingi útjának kiemelt fontosságú állomásaként megbeszélést folytatott az Ipari és Információ Technológiai Minisztérium (MIIT) vezetőjével, Csin Csuang-lung miniszterrel - közölte pénteken a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

"A két ország közötti kapcsolat fontosságát jól mutatja, hogy a két miniszter az elmúlt egy évben már harmadszor találkozott" - idézték fel. A tárcavezetők első találkozójára még tavaly nyáron került sor, majd tavaly ősszel Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével Nagy Márton is részt vett a 3. Övezet és Út Fórumon, aminek margóján együttműködési megállapodást írt alá a két miniszter. A megállapodásban rögzítették, hogy

a digitális gazdaság, az újenergia-meghajtású járművek, valamint a dekarbonizáció területén megerősítik a két intézmény közötti tudásmegosztást.

A mostani, harmadik tárgyalásuk fő témája az akkumulátor-újrahasznosítás volt, amely elengedhetetlen eleme a zöld átállásnak és így Magyarország versenyképessége javításának.

A tárgyalás során a két miniszter megállapodott, hogy a meglévő együttműködési megállapodást kibővítik az akkumulátor-újrahasznosítás témájával, és munkacsoportot állítanak fel idén a két ország tudásának megosztása érdekében. A munkacsoport tagja Magyarországról a témával foglalkozó szövetségek, egyetemek, az ágazatban működő hazai vállalatok mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium lesz, kínai oldalról pedig az MIIT és az általa összeállított Fehér Listán szereplő vállalatok. Ezáltal a legfejlettebb, legbiztonságosabb működésű technológiákat ismerhetik meg a magyarországi szereplők.

Nagy Márton az egyeztetés alkalmával hangsúlyozta, hogy Magyarország a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre törekszik, és tovább kívánja erősíteni hazánk gazdasági híd szerepét, amelyben Magyarországon kapcsolódik össze a keleti és nyugati tőke, valamint csúcstechnológia - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Varga Mihály a Portfolio-nak: marad a fiskális fegyelem, nincs lazítási terv

Varga Mihály a Portfolio-nak: marad a fiskális fegyelem, nincs lazítási terv

A hiány fokozatos csökkentésére tett erőfeszítésekről, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) hitelhez jutási nehézségeiről, valamint a célzott gazdasági ösztönzőkről beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter a Portfolio-nak adott interjújában. Elmondása szerint a kormány olyan programokat tervez, amelyek célzottan segítik a vállalkozásokat, miközben továbbra is komoly hangsúlyt fektetnek a költségvetési fegyelem betartására. A miniszter optimistán nyilatkozott az Európai Unióval folyó deficittárgyalásokról is, valamint arról, hogy a kormány dolgozik azon, hogy Magyarország minden felfüggesztett uniós forrást megszerezzen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×