eur:
394.39
usd:
353.41
bux:
73467.13
2024. augusztus 26. hétfő Izsó
Electric Vehicle is changing in street.
Nyitókép: nrqemi/Getty Images

Keményen odacsapott Kanada is a kínai elektromos autóknak

Kanada a szomszédos Egyesült Államokhoz igazodva 100 százalékos vámot rótt ki a kínai elektromos autók importjára - jelentette be Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

A bejelentés szerint 25 százalékos vámmal sújtják továbbá a kínai acél- és alumíniumbehozatalt. "Az olyan piaci szereplők, mint Kína úgy döntöttek, hogy tisztességtelen előnyhöz juttatják magukat a globális piacon" - hívta fel a figyelmet Trudeau a kabinet Halifaxban tartott kihelyezett ülésén. A tanácskozáson Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója is részt vett, s aktívan támogatta az elképzelést.

Trudeau kormánya a nyáron kezdett konzultációt arról, hogy miként lehetne fellépni azon jelenség ellen, amelyet Chrystia Freeland kormányfő-helyettes kínai vállalatok világos törekvésének nevezett globális túlkínálat teremtésére.

A kanadai döntést az Egyesült Államok és az Európai Unió által bejelentett tervek előzték meg, miszerint magasabb vámot vetnek ki a kínai elektromos autókra.

Jelenleg Kanadába csak Elon Musk Tesla cégének sanghaji üzemében gyártott elektromos autókat importálnak, kínai típusokat nem.

Freeland azt hangoztatta, hogy Kanada nem válik a kínai túltermelés lerakóhelyévé, s Ottawa összhangban fog cselekedni Washingtonnal és Brüsszellel, különös tekintettel arra, hogy Észak-Amerikának integrált autógyártási ágazata van. Joe Biden amerikai elnök korábban azt mondta, hogy a kínai állam elektromosautó-gyártásnak és más fogyasztási cikkeknek juttatott támogatása biztosítja azt, hogy az érintett vállalatoknak nem kell hasznot termelniük,

ami tisztességtelen előnyt biztosít számukra a globális kereskedelemben.

A kínai cégek akár 12 ezer dolláros (4,2 millió forint) áron is értékesíthetik elektromos autóikat, a kínai napelem, alumínium és acélgyártás pedig képes fedezni a globális szükséglet nagy részét. Kínai tisztségviselők azzal érvelnek, hogy a gyártókapacitásuk segít alacsonyan tartani az árakat ezzel biztosítva az átállást a környezetkímélő gazdaságra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.27. kedd, 18:00
Koren Balázs
matematika tanár, a ProSuli szakmai vezetője
Csődhullámot hozna a 400 ezer forintos minimálbér?

Csődhullámot hozna a 400 ezer forintos minimálbér?

A vállalati érdekképviseletek szerint nem igazán reális, hogy meg tudjanak állapodni egy 3 éves, gyors bérfelzárkóztatási programról. Csak visszafogott mértékű emelésben gondolkodnak a munkáltatók, hiszen idén rosszul teljesít a gazdaság. Ha mégis nagymértékben nőne a minimálbér, akkor az vállalati csődöket hozna szerintük. Az érdekképviseletek hosszú és bonyolult tárgyalásokra számítanak, hiszen óriási átalakulásokon mehet keresztül a magyar bérrendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×