eur:
393.78
usd:
353.81
bux:
73224.55
2024. augusztus 23. péntek Bence
Az OTP Bank új, innovációs fiókja Budapesten, az Árkád üzletközpontban az avatás napján, 2018. november 20-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Nagy, magyar érdekeltségű lépés a szlovén bankpiacon

Hivatalosan is lezárult az OTP két bankjának egyesülése a szomszéd országban.

Az OTP-csoport két két szlovén bankja, az SKB Banka és a Nova KBM d.d. jogilag is összeolvadt csütörtökön, az egyesült pénzintézet OTP Banka márkanéven működik a jövőben - közölte az OTP Bank.

Ezzel jogilag lezárult Szlovénia második és harmadik legnagyobb bankjának egyesülése, az OTP Banka lett a második legnagyobb szereplő a szlovén bankpiacon.

Ez volt a legnagyobb bankfúzió Szlovénia történetében. Az OTP Banka rendelkezik a legnagyobb hitel- és betétpiaci részesedéssel Szlovéniában, a bulgáriai OTP-érdekeltség után a második legnagyobb nem magyarországi tagja a nemzetközi OTP csoportnak - írták.

Az új, egyesült bank tevékenysége kiegészül az SKB Leasing, az SKB Leasing Select és az Aleja finance leányvállalatok lízing- és faktoringszolgáltatásaival.

A bank székhelye Ljubljanában lesz. Az egyesülés operatív szempontból, ami az informatikai támogatást, ügyfélszolgálatot, valamint a bankszámlák számozását és megjelölését illeti, szeptember 2-án zárul - közölte a bank.

Az egyesülés a szlovén bankpiac intenzív konszolidációjának legújabb fejezete, amelynek élén egy nagy magyar bank áll - jegyezték meg szlovén lapok.

Az OTP 2019-ben lépett a szlovén piacra, miután a francia Societe Generaletól megvásárolta a SKB-t, majd 2021-ben átvette az NKBM-et az amerikai Apollo befektetési alaptól és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD).

Az NKBM-SKB fúziójával most egy olyan bank jött létre, amely vetekszik a szlovén piacot vezető NLB-vel (Nova Ljubljanska Banka). Tavaly év végén az NLB a szlovén bankpiacon eszközállománya alapján 31,1 százalékos részesedéssel rendelkezett, míg az NKBM és az SKB együttes piaci részesedése 29,9 százalék volt. Egyetlen más bank sem rendelkezik 10 százaléknál nagyobb piaci részesedéssel Szlovéniában - írta a STA szlovén hírügynökség.

Az OTP-csoport a kelet-közép-európai és a közép-ázsiai régió 11 országában mintegy 40 000 munkavállalóval 17 millió ügyféllel rendelkezik. A "bankszektor legaktívabb konszolidátoraként" a kelet-közép-európai régióban a 2000-es évek eleje óta 25 bankot vásárolt meg és integrált - idézi fel a bank közleménye.

Megjegyezték azt is: az S&P Global Market Intelligence nemrég publikált rangsorában az 50 legnagyobb európai bank között - az idén először - az OTP-csoport lett az első.

Az OTP Bank a második negyedévben a várakozások átlagát meghaladva 267,930 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el. A konszolidált korrigált adózás utáni eredmény az első fél évben 507,891 milliárd forint lett, 28 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az OTP Bank Nyrt. a BÉT prémium kategóriás kibocsátója. Részvényei árfolyama egy éven belül 12 770 és 18 890 forint között változott, a papír szerdán 18 445 forinton zárt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.23. péntek, 18:00
Polyánszky Zoltán
a Magyar Sakkszövetség elnöke
Az év egyik legfontosabb eseménye jön - Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Az év egyik legfontosabb eseménye jön - Mire számíthatunk a tőzsdéken?

A felemás hangulatban telt ázsiai kereskedés után jó hangulatban indult a kereskedés Európában. Ami a gazdasági adatokat illeti, ma főként külföldi eseményekre lesz ajánlott figyelni: Amerikában az év egyik legfontosabb eseménye következik, ugyanis a Jackson Hole-i konferencia ma délután kezdődik, ahol magyar idő szerint délután 4 órakor Jerome Powell, a Fed elnöke is felszólal majd. Powell szavai pedig a jelenlegi felfokozott kamatvágással kapcsolatos várakozások mellett ezúttal is piacmozgatóak lesznek majd várhatóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×