eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Nyitókép: Pixabay

Ősztől már akár QR-kóddal is fizethetünk bankkártya helyett

A Qvik egy gyors, hatékony hazai digitális fizetési rendszer lesz, amivel a vásárlók mellett kis- és középvállalkozások járnak különösen jól.

Qvik néven, szeptemberben indítja az azonnali fizetési rendszer új eszközét a Magyar Nemzeti Bank - számolt be róla Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Portfoliónak adott interjújában. Az alelnök elmondása szerint a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a boltokban található pénztárgép vagy bankkártyaterminál képernyőjén megjelenő QR-kódot mobiltelefonunkkal beolvasva is lesz lehetőség a fizetésre.

A lehetőség nem csak üzletekben, hanem az internetes felületeken is elérhető lesz majd.

Virág Barnabás kiemelte, hogy a megoldás nem csupán a vásárlóknak jelent könnyebbséget, hanem a kereskedőknek is, mivel a kártyahasználatnak magasak a díjai, drága a kereskedőknek, különösen a kis- és közepes vállalkozásoknak. A Qvik rendszer így alternatívája, mi több, versenytársa lehet a bankkártyás fizetésnek, különös tekintettel arra, hogy "az árazása is versenyképes lesz".

Ebben a kérdésben az MNB és a kormány együttműködik, ennek köszönhetően az Országgyűlés törvényben mondta ki, hogy a bankok semmilyen díjat nem számolhatnak fel az ügyfeleknek az azonnali fizetésre épülő új szolgáltatások igénybevétele kapcsán. Ráadásul ezek a fizetési tranzakciók mentesek a tranzakciós illetéktől is, vagyis teljes mértékben ingyenesek a fogyasztók számára.

A szolgáltatók, kereskedők és számlakibocsátók számára a legnagyobb előny az árazás, hiszen a Qvik-tranzakciók lebonyolításában részt vevő hazai, MNB-tulajdonban lévő infrastruktúrának messze alacsonyabb jövedelmezőségi céljai vannak, mint a globális szereplőknek, valamint a hazai rendszer miatt nem szükséges globális módon összehangolni az elszámolási és kiegyenlítési mechanizmusokat. Így összességében jóval kedvezőbb díjazású elektronikus elfogadói szolgáltatások alakulnak ki.

A Qvik használata különösen a kkv méretű vállalkozásoknak lehet előnyös, akik ma a legtöbbet fizetik az elektronikus elfogadói megoldásokért,

hiszen rosszabb az alkupozíciójuk az elfogadást biztosító bankokkal szemben, mint a nagy multinacionális kereskedelmi láncoknak. Továbbá számukra az is előny, hogy a Qvik-alapú fizetések összegét a kártyás fizetésekkel ellentétben azonnal megkapják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×