eur:
389.92
usd:
356.81
bux:
72553.55
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Nyitókép: Pexels.com

Hullámvasutazik a tojás ára, de van rá magyarázat

A tojás árát főként a kereslet határozza meg. A húsvéti roham után őszig jelentősen visszaesik a fogyasztás, ez pedig az árakat is csökkenti. Erre a hazai termelők is felkészültek.

A tojásfogyasztás jellemzően ciklikus, vagyis év közben jelentős eltérések tapasztalhatók, ez pedig alapvetően határozza meg a termék árát is. Vannak olyan periódusok, jellemzően a karácsonyi és húsvéti időszak, amikor több, az átlaghoz képest akár 30-40 százalékkal is több tojást fogyasztunk, és vannak olyan időszakok, a nyári hónapok, amikor igen komoly keresletcsökkenés tapasztalható – fogalmazott az InfoRádióban a Magyar Tojásszövetség alelnöke.

Bár a tojótyúkok jellemzően hosszú tenyészidejűek, tehát a termelés lassan képes lekövetni a változást, "az állattartó gazdák igyekeznek hozzáigazítani a forgalomhoz az úgynevezett rotációjukat, vagyis a régi állományok kitelepítését, illetve az új állományok betelepítését" – jegyezte meg Pákozd Gergely. Habár egy tojótyúk életciklusa nem feltétlenül alkalmazkodik ehhez, ezért láthatók olyan időszakok, amikor túltermelés, túlkínálat alakul ki, ami hatással van az árra. „Most is éppen egy ilyen időszakot élünk” – mondta.

A termelők számára az lenne az ideális, ha ezeket a kilengéseket enyhíteni lehetne, mert akkor sokkal nyugodtabb lenne a termelés, ami egyrészt jobb megélhetést eredményezne a gazdáknak, másrészt tervezhetőbbé tenné a konyhapénzt a fogyasztók számára – vélekedett a szakember.

Az árstabilitáshoz elsősorban hosszú távú szerződésekre lenne szükség, szemben a jelenlegi haszonmaximalizálásra törekvő rövid távú kontraktusokkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Nincs semmilyen időkorlát arra, hogy meddig kell kinevezni az új francia miniszterelnököt, illetve mikor kell megalakulnia az új kormánynak – mondta az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója. Fejérdy Gergely arról is beszélt, hogy Gabriel Attal ügyvivő kabinetjének jóval kevesebb jogosultságai, korlátozottabb lehetőségei vannak, a befektetők pedig egyre inkább elfordulnak a francia piactól, ami még nehezebb gazdasági helyzetet teremthet.

Litkey Farkas a Kékszalagról: ilyen időjárással még nem találkoztam, nem tudom, mi lesz

Európa legnagyobb tókerülő versenyén a 13-szoros győztes Litkey Farkas dobogós helyezéssel lenne elégedett, de szerinte legalább hat hajó a győzelemre is esélyes.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Már hitelt is felvesznek a csalók a banki ügyfelek nevében, most megérkezett az MNB válaszcsapása

Már hitelt is felvesznek a csalók a banki ügyfelek nevében, most megérkezett az MNB válaszcsapása

Az MNB vezetői körlevelet adott ki a hazai hitelintézeteknek és pénzügyi vállalkozásoknak az online hiteligénylésekhez kötődő visszaélések megelőzésével kapcsolatos elvárásairól. Ezek egyike, hogy az ügyfelek – saját döntésük alapján – megtilthassák a személyi hitel online módon való igénylését az internetbanki vagy mobilbanki eszközeikről. Ezzel meggátolható az, hogy a csalók személyi hitelt igényeljenek - közölte a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×