eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál
A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök táncol a színpadon, miután kampánybeszédet mondott Las Vegasban 2024. február 8-án. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/AP/Alex Brandon

Szakértő: a Fed függetlenségének korlátozása súlyos piaci következményekkel járna

Sajtóhírek szerint Donald Trump volt amerikai elnök újraválasztása esetén módosítaná az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed függetlenségét. A tervezet alapján személyesen vele kellene konzultálni a kamatdöntésekről.

A The Wall Street Journal számolt be arról, hogy Donald Trump republikánus elnökjelölt szövetségesei olyan javaslatokat dolgoztak ki, amelyek választási győzelme esetén megpróbálnák csorbítani az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed függetlenségét.

Zsoldos Ákos, a Portfolio elemzője az InfoRádióban a sajtóhírrel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a javaslat külső tanácsadói körből származik, ott pedig többen is önjelölt módon állnak be a politikus mögé. Hozzátette, hogy Trump, ha meghallgatja a felvetéseket, nem biztos, hogy el is fogadja, annak ellenére, hogy ő is megfogalmazott már kritikákat korábban a Feddel kapcsolatban, de az elemző szerint Trump sem tervez olyan lépést, aminek súlyos piaci következményei lehetnek.

"A Fed a legnagyobb jegybank a világon, a dollár a legnagyobb tartalékdeviza. Ha a függetlensége sérülne és politikai célokra használná fel a kormányzat az amerikai jegybankot, akkor annak az egész világot érintő következményei lennének" – fogalmazott a szekértő. Hozzátette, hogy amikor az infláció megugrik, akkor a jegybank általában gazdasági visszaesés árán tudja csak letörni, és ha ez a ciklus az elnökválasztás idejére koncentrálódik, akkor az aktuális elnök újraválasztási esélyét rontja.

Zsoldos Ákos szerint a javasolt döntésnek nincs realitása, ha azonban Donald Trump győzelme esetén a republikánusok mégis nyomás alá helyeznék az amerikai jegybankot, az hatással lehetne akár a forint árfolyamára is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×