eur:
384.86
usd:
355.12
bux:
69064.94
2024. május 29. szerda Magdolna
Back side of traveler with luggage standing over the flight board for check-in at the flight information screen in modern an airport, travel and transportation with technology concept.
Nyitókép: Tzido/Getty Images

Alaposan az utazási tanácsadók körmére nézett a főügyészség

A Pest Vármegyei Főügyészségnek leginkább azzal volt gondja, hogy a tanácsadó cégek, ellentétben a szervezőirodákkal, lényegesen kevesebb felelősséget vállalnak.

Tíz utazási tanácsadót vizsgált a Pest Vármegyei Főügyészség, ám a független utazási tanácsadó a tanácsadáson túl az utazás teljesítéséért felelősséggel nem tartozik - írja az Economx.

Az ügyészség szerint bár még hagyományosan inkább utazási irodákhoz fordulnak a fogyasztók, azonban egyre elterjedtebb a független utazási tanácsadó igénybevétele. Ám létezik egy fontos különbség: az utazási iroda utazásokat állít össze, és értékesít, vagy megbízás alapján másnak az utazási szolgáltatását kínálja. A független utazási tanácsadó tanácsot ad az utazás megszervezéséhez, amelyért értelemszerűen tanácsadási díjat kap - írja a lap.

A tanácsadás részeként a vállalkozás segíthet a repülőjegyek, a szállás és más utazási szolgáltatások lefoglalásában, ám a foglalást maga az utazó intézi a saját nevére, és a különböző díjakat is oda fizeti meg.

Jelentős különbség van azonban a két szolgáltatás (utazási iroda és tanácsadó) között. Az utazási iroda az utazás teljesítéséért és a szerződés megszegéséből eredő károkért felelős is, míg az utazási tanácsadó csak azért tehető felelőssé, hogy kellő gondossággal adott-e tanácsokat, de nem felelős az utazásért, azért, hogy az megfelelő színvonalú legyen.

Jagusztin Tamás osztályvezető főügyész a lapnak elmondta: az ügyészi perelhárító felhívásokat megküldték az utazási irodáktól független utazási tanácsadók számára, kilenc egyéni vállalkozó és egy kft. részére. A jogsértés önkéntes megszüntetését kérték annak érdekében, hogy az utazási tanácsadók a fogyasztók számára közzétett kereskedelmi kommunikációjukban (hirdetésekben, reklámokban, honlapjukon) tüntessék fel, hogy a vállalkozás nem utazási iroda. Ennek azért van döntő jelentősége, mert a független utazási tanácsadó, a tanácsadáson túl az utazás teljesítéséért nem tartozik felelősséggel.

Mint írják, a vizsgálat kiterjedt az utazási tanácsadók közösségi média-felületeken és az interneten megjelenített hirdetéseire. Az ügyészség megállapította, hogy a tanácsadói tevékenységet népszerűsítő reklámok nem tájékoztatták megfelelően a fogyasztókat arról, hogy a független utazási tanácsadó nem utazási irodaként végzi tevékenységét.

Ezen felül elmulasztották felhívni rá a figyelmet, hogy a szerződés teljesítése körében a felelőssége nem egyezik egy utazási irodáéval.

Az ügyészség egyeztetett az érintettekkel a jogsértés önkéntes megszüntetése érdekében. Ennek keretében a Pest Vármegyei Főügyészség perelhárító ügyészi felhívást intézett a vállalkozások felé. Az ügyészi megállapításokkal egyetértve a vállalkozások a fogyasztók teljes körű tájékoztatása érdekében a reklámjaikat kiegészítették a szükséges információkkal, így a jogsértések gyors és hatékony megszüntetése után már nem volt szükséges eljárást indítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.29. szerda, 18:00
Kalas Vivien a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
Rajnai Gergely a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×