eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
kínai gazdaság konténerhajó hongkong - Cranes loading containers at a port
Nyitókép: Twenty47studio/Getty Images

Felpörgött Kína gazdasága, nem számítottak ilyen adatokra az elemzők

Gyorsult Kína gazdasági növekedése az idei első negyedévben éves és negyedéves összevetésben a kedden ismertetett hivatalos adatok szerint.

A statisztikai hivatal azt jelentette, hogy a hazai össztermék (GDP) bővülése 5,3 százalékra gyorsult éves szinten a tavaly negyedik negyedévi 5,2 százalékról. Elemzői várakozások átlagában lassuló, 4,8 százalékos GDP-növekedés szerepelt.

Az idei első negyedévben a GDP 1,6 százalékkal nőtt a tavalyi utolsó negyedévhez viszonyítva, amikor 1,2 százalékos bővülést jegyeztek fel. Negyedéves összevetésben már a hetedik negyedévben nőtt a kínai GDP.

Kína GDP-je 2023-ban 5,2 százalékkal, 2022-ben 3 százalékkal nőtt, a kormány 5 százalékos gazdasági bővüléssel számol az idei évre.

A Portfolio azt írja, a növekedés fő húzóerejét épp az elvileg hűtésre szoruló beruházási aktivitás adta. Eközben a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés gyengébben teljesített, ami azt jelenti, hogy a belső fogyasztás és az export egyelőre nem vette át a növekedési motor szerepét.

A piaci elemzők a vártnál jobb növekedési adat kapcsán az idei növekedési cél elérésének javuló esélyeit emelik ki, de emellett arra is kitérnek, hogy a gazdaságot az állami szubvencióval fenntartott beruházási aktivitás élénkíti, így pedig a növekedés szerkezete meglehetősen törékeny. A háztartási kereslet továbbra is gyenge, ezért a lendület fenntartásához a gazdaságpolitika további támogatására van szükség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×