eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hungarian money in the black wallet on a wooden background
Nyitókép: johan10/Getty Images

Itt az átlagkereset, korosztályonként

Már a húsz év alattiak is 350 ezer felett keresnek.

Tavaly bruttó 352 ezer forint volt a 20 év alattiak bruttó átlagbére, derült ki a KSH adataiból. Az életkor előrehaladtával egy ideig nő a bér, először a magasabb képzettség, később pedig a nagyobb tapasztalat miatt. 30 és 50 év között bruttó 600 ezer felett alakul az átlag, később azonban csökkenni kezd − írja a Portfolio.

Ez egyrészt azzal függ össze, hogy az idősek képzettségi szintje jellemzően alacsonyabb, mint a fiataloké, így logikus, hogy az 50 feletti korosztály bére alacsonyabb. Az 55 év felettieknél a diplomások aránya alig több mint 20 százalékos, míg a 25-35 év közöttieknél 30 százalék feletti, vagyis többen keresnek jobban a fiatalabbak között, ami megdobja a korcsoport átlagbérét. Másrészt az idősebbek körében a munkatermelékenység csökkenhet, ami fontos tényezője a bérek alakításának, harmadrészt az idősek kevésbé haljandók/tudnak váltani, még úgy is, ha kisebb béremelést kapnak.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×