eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
Nyitókép: Pixabay.com

Történelmi csúcsot döntött a befektetési arany ára

A .999 ezrelék tisztaságú, azaz színarany világpiaci ára elérte a 2156 dollárt unciánként, de a magas infláció miatt idehaza is történelmi rekordot döntött a befektetési célú nemesfém grammára.

Az arany drágulásának hátterében alapvetően a kamatcsökkentési várakozások kifulladása áll, tehát a piac jelenleg úgy gondolja, hogy az Egyesült Államokban is beindult a kamatcsökkentés - magyarázta az InfoRádióban Korányi G. Tamás. Hozzátette, mindez nem biztos, hogy ilyen ütemben tovább fog tartani. De a világpolitikai feszültségek is rendszerint erősítik az aranyat,

így mindezek összessége alapozta meg a mostani kilövést, azaz, hogy egy hét alatt 100 dollárt emelkedett, így már 2156 dollár egy uncia arany ára.

A tőzsdei szakértő felidézte, hogy egy éve még csak 1800 dollárba került egy uncia befektetési arany. Hozzáfűzte, az ár forintban is rekordot döntött, átlépte a 25 ezres grammárat, amit eddig még soha: mind a magas nemzetközi ár, mind a gyenge forint együtt eredményezi, hogy jelenleg 25 100 forintot kell fizetni egy gramm .999 ezrelékes tisztaságú aranyért.

Korányi G. Tamás felhívta rá a figyelmet, hogy érdemes hosszabb távon szemlélni, mennyire volt értéktartó befektetés az arany az inflációhoz képest. Mint mondta, 20 évvel ezelőtt 3300 forintba került egy gramm, azaz azóta közel nyolcszoros volt az emelkedés, körülbelül háromszoros infláció mellett. 10 évvel ezelőtt 8300 forint volt egy gramm, pontosan a mostani szint egyharmadát. Azóta 50-55 százalékos halmozott infláció volt, vagyis úgy tűnik, bőven megérte az arany, mint befektetési termék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 22. 20:36
×
×
×
×