eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Nyitókép: Pixabay

A háborús félelmek is hozzájárulnak, hogy történelmi csúcson jár az arany

A világpolitikai és világgazdasági körülmények összjátéka eredményeképpen csak idén már tizedével drágult az arany.

Az arany unciája 2291 dolláros történelmi rekord fölé ugrott az amerikai Nymex árutőzsdén - írja a Reuters híradása alapján a Világgazdaság. A hírügynökség szerint az arany begyűjtésére indított újabb rohamot az izraeli légicsapás válthatta ki, amelyet a zsidó állam Irán szíriai nagykövetsége ellen intézett. Irán ugyanis bosszút esküdött damaszkuszi nagykövetsége megtámadásáért, több sem kellett az aranyban bízó befektetőknek.

Daniel Ghali, a TD Securities árupiaci stratégája a Reutersnek azt mondta:

"látjuk, hogy az izraeli csapás miatt a biztonságos menedéknek tartott aranyba áramlik a tőke."

A Saxo Bank szakértője, Ole Hansen szerint az emelkedést ugyanakkor a lakosság és a központi bankok vásárlásaihoz csatlakozó spekulánsok rohama is támogatja. A spekulánsok az arany 2200 dollár fölé drágulását követően szálltak be nagyobb pozíciókkal a raliba.

Mint írják, az egybeeső körülmények hatására idén már 10 százalékkal emelkedett az arany világpiaci árfolyama.

Ross Norman független elemző úgy véli, a jelenlegi drágulást az teszi különlegessé, hogy annak ellenére sem fékeződött le, hogy erősödik a dollár, nőnek az amerikai állampapír-hozamok és a Fed alapkamata is magas szinten maradhat.

Tai Wong független nemesfém-kereskedő úgy nyilatkozott a hírügynökségnek, hogy mindezek ellenére az aranypiacnak konszolidálódnia kell, ha az amerikai jegybank a közeljövőben nem kezdi meg a lazítást.

Addig azonban - úgy tűnik - a többi nemesfém sem marad ki a jóból. Az ezüst unciája 3,2 százalékkal, 25,89 dollárra, míg a platina 2,4 százalékkal, 923,00 dollárra drágult kedden - írja a lap.

Címlapról ajánljuk

A NATO-tagság ígérete helyett mást kínál Ukrajnának Csehország

„Csehország kétoldalú biztonsági megállapodást készít elő Ukrajnával, amelyet májusban vagy júniusban köthetnek meg” – jelentette be Petr Pavel cseh köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón. A szlovák külügyminiszter megerősítette, hogy Robert Fico kormánya támogatja az Ukrajna által kezdeményezett júniusi békekonferenciát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×