eur:
390.7
usd:
364.14
bux:
68211.83
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay

A háborús félelmek is hozzájárulnak, hogy történelmi csúcson jár az arany

A világpolitikai és világgazdasági körülmények összjátéka eredményeképpen csak idén már tizedével drágult az arany.

Az arany unciája 2291 dolláros történelmi rekord fölé ugrott az amerikai Nymex árutőzsdén - írja a Reuters híradása alapján a Világgazdaság. A hírügynökség szerint az arany begyűjtésére indított újabb rohamot az izraeli légicsapás válthatta ki, amelyet a zsidó állam Irán szíriai nagykövetsége ellen intézett. Irán ugyanis bosszút esküdött damaszkuszi nagykövetsége megtámadásáért, több sem kellett az aranyban bízó befektetőknek.

Daniel Ghali, a TD Securities árupiaci stratégája a Reutersnek azt mondta:

"látjuk, hogy az izraeli csapás miatt a biztonságos menedéknek tartott aranyba áramlik a tőke."

A Saxo Bank szakértője, Ole Hansen szerint az emelkedést ugyanakkor a lakosság és a központi bankok vásárlásaihoz csatlakozó spekulánsok rohama is támogatja. A spekulánsok az arany 2200 dollár fölé drágulását követően szálltak be nagyobb pozíciókkal a raliba.

Mint írják, az egybeeső körülmények hatására idén már 10 százalékkal emelkedett az arany világpiaci árfolyama.

Ross Norman független elemző úgy véli, a jelenlegi drágulást az teszi különlegessé, hogy annak ellenére sem fékeződött le, hogy erősödik a dollár, nőnek az amerikai állampapír-hozamok és a Fed alapkamata is magas szinten maradhat.

Tai Wong független nemesfém-kereskedő úgy nyilatkozott a hírügynökségnek, hogy mindezek ellenére az aranypiacnak konszolidálódnia kell, ha az amerikai jegybank a közeljövőben nem kezdi meg a lazítást.

Addig azonban - úgy tűnik - a többi nemesfém sem marad ki a jóból. Az ezüst unciája 3,2 százalékkal, 25,89 dollárra, míg a platina 2,4 százalékkal, 923,00 dollárra drágult kedden - írja a lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×