eur:
391.07
usd:
367
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Hungarian forint in a magnifying glass a business background
Nyitókép: johan10/Getty Images

Kiderült, divat-e ma a közös családi kassza

Egy friss kutatás szerint a párok 69 százaléka együtt kezeli a jövedelmeket.

Az MBH Bank idén is reprezentatív kutatást végzett a magyar lakosság körében, amely a párkapcsolatban élők pénzügyi szokásait vizsgálta. Az economx.hu által ismertetett felmérésből kiderült, hogy

  • a megkérdezett párok 69 százaléka együtt kezeli a jövedelmeiket;
  • 41 százalékuk pedig közösen vezetett bankszámlával is rendelkezik;
  • a párok fele tervezi meg előre a családi költségvetést;
  • a nők és a férfiak is azt szeretnék, ha partnerük tudatosabb lenne a pénzügyek megtervezésében és megfontoltabban döntene a kiadásokról.

A tavalyi évhez képest több mint 10 százalékkal növekedett azoknak a pároknak az aránya, akik közösen kezelik jövedelmüket. Míg 2023-ban a párok 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy mindkét fél hozzáfér a közös bevételekhez, az idei évben már 69 százalékuk jelölte meg ezt a választ.

A közösen kezelt számlával rendelkező párok közel felének nincs külön számlája, de 29 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy mind a két félnek van külön bankszámlája is. A kutatás eredményeiből kiderült – ahogyan tavaly, úgy idén is – az életkor előrehaladtával egyre többen döntenek olyan számla nyitása mellett, amelyhez a pár mindkét tagja hozzáfér, az 54-65 éves korosztályba tartozók körében 50 százalékos a megosztott számla előfordulási gyakorisága.

A párok 30 százaléka külön intézi pénzügyeit, többnyire változó arányban finanszírozzák a szükséges kiadásokat, csak néhány tétel esetében figyelhető meg nagyobb arányú eltérés a partnerek között.

A rezsit a válaszadók 51 százaléka partnerével közösen fizeti, akik nem együtt fizetik, azok a párok inkább a férfi keresetéből rendezik ezt a tételt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×