eur:
390.92
usd:
366.1
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Bevásárlókocsi egy londoni ABC-áruházban 2022. augusztus 17-én. Nagy-Britanniában az infláció elérte a 10,1 százalékot, az utóbbi 40 év legmagasabb szintjét. A brit jegybank recesszióra figyelmeztet, miközben a megélhetési költségek, azon belül elsősorban az élelmiszerárak emelkedése felfelé hajtja az inflációt, és az a Bank of England előrejelzése szerint az év végére 13 százalékra nő az országban.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Elemző: néhány hónap nyugalom után jön az inflációs fordulat

Januárra 3,8 százalékra esett az infláció Magyarországon – legutóbb 2021 egyik hónapjában volt ekkora mértékű a fogyasztói árak emelkedése.

Mint írtuk, a Központi Statisztikai Hivatal által közölt adat meglepetést okozott, mert az elemzők 4 százalék feletti értéket vártak. A folytatással kapcsolatban Nagy Márton közölte: a kormány a gazdasági növekedés beindításán dolgozik, ehhez a saját intézkedéseiken kívül az üzemanyagforgalmazók együttműködését is kérte.

Beke Károly, a Portfolio elemzője az InfoRádióban rámutatott: majdnem 3 éves mélypontra esett az infláció, 2021 februárja óta a mostani a legalacsonyabb érték. Hozzátette:

a következő egy-két hónapban még ilyen kedvező lehet az inflációs adat, de az év közepe táján jöhet egy fordulat és az év végére akár a jelenleginél magasabb inflációs adat jöhet az elemzők szerint.

Ennek oka részben a bázishatás – tavaly januárban tetőzött 25,7 százalékon az infláció, vagyis a következő egy-két hónapban még a magas bázis segíteni fog az alacsony inflációs adat elérésében –, ugyanakkor lassan beindulhat a fogyasztás a béremelkedések hatására, és a kiskereskedelmi adatokban is látszanak kedvező jelek, ami egy kicsit fokozhatja az áremelkedést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×