eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook/ Budapest Airport

Története egyik legsikeresebb évén van túl a Liszt Ferenc repülőtér

A 2023-as év utasforgalma megközelítette a járvány előtti, mi több, volt amiben a tavalyi év volt a legsikeresebb a reptér fennállása óta.

Tavaly az utasforgalom túlszárnyalta az előzetes várakozásokat, mondta az InfoRádióban a Budapest Airport kommunikációért és kormányzati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese. Valentínyi Katalin elmondta, a 2023-as évet 14,7 millió utassal zárta a repülőtér, ami még nem olyan magas szám, mint a járvány előtti utolsó évben, hiszen 2019-ben 16 millió utazó fordult meg a légikikötőben - jegyezte meg. Hozzátette azonban, hogy a tavalyi év végére az akkori utasforgalom 91 százalékát sikerült visszaépíteni. Beszámolt róla, hogy

12 hónapból 10-ben folyamatosan egymillió fő felett volt az utasforgalom.

A vezérigazgató-helyettes elmondta, a 2024-es évtől azt várják, hogy minden hónapban sikerül átlépni az egymilliós utasszámot, és az előrejelzések alapján az idei évben nem csupán eléri a járvány előtti rekordszintet, hanem kicsit még túl is haladják.

A légi áru mennyisége soha nem látott rekordot döntött, mondta Valentinyi Katalin. Elmondása szerint a Budapest Airport történetében most először lépte át a 200 ezer tonnás áruforgalmat - 201 300 tonna áru fordult meg a repülőtéren. Megjegyezte, elsősorban a decemberi forgalom abszolút hozzájárult ennek a sikernek az eléréséhez. Mint mondta, ennek a komplexumnak a fejlesztése már a tavalyi évben elkezdődött a második fázissal, és folyamatosan fejlesztik is, hiszen látják, hogy egyre csak nő a reptéren megforduló árumennyiség. Ebben a tekintetben is növekedést várnak az idei évtől, azaz plusz állóhelyekre van szükség, valamint plusz kapacitásokra, raktárra és árukezelő helyiségekre.

Mindeközben a szakma a repülőtér minősítésének négycsillagosra emelésével igazolta vissza a légikikötő fejlődését,

az utasok pedig Európa legjobb repülőterének és tizedjére is Kelet-Európa legjobbjának választották a budapesti repülőteret - tette hozzá a Budapest Airport kommunikációért és kormányzati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×