eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Close-up Of A Human Hand Stopping The Wooden Blocks From Falling On House Model
Nyitókép: AndreyPopov/Getty Images

Jócskán megemelkedik a lakásbiztosítások ára

A szakértő szerint jelentős mértékben, várhatóan 18 százalékkal lehetnek drágábbak a lakásbiztosítási tarifák, ha a biztosító cégek teljes egészében érvényesíthetik a költségeik növekedését.

A jegybank adatai szerint 2023-ban már 58 ezer forint volt a lakásbiztosítások átlagos éves díja - adta hírül az RTL. Ez három év alatt közel másfélszeres drágulást jelent, idén azonban tovább emelkedhetnek az árak a piacvezető alkuszcég szerint.

Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója a csatornának azt mondta:

a megkötött, már meglévő lakásbiztosítások az inflációt követve drágulnak idén, ez várhatóan 18 százalékos áremelkedést jelent.

Habár a kormány 5-6 százalékos inflációval számol idén, a lakásbiztosítások drágulása azért lehet ennyivel magasabb, mert a tavalyi drágulást most építik be a biztosítók a tarifákba. Besnyő Márton szerint a biztosítási díj-növekedés követi az újraépítési ár inflációs növekedését, vagyis ennyivel drágultak az építőanyagok, ezt kell a biztosítóknak lekövetniük ahhoz, hogy az ingatlanok ne váljanak alulbiztosítottá.

A csatorna megjegyzi, körültekintő választással 6-10 százalékot faraghatnak le az idei drágulásból a szemfüles ügyfelek egy biztosításközvetítő cég szerint, akik élénkebb versenyre számítanak, mert idén először egységesen, március 1-31. között az egységes felmondási időszak alatt bárki felmondhatja szerződését, aki talál jobbat, amennyiben nincs díjtartozása.

A várható tarifaemelés millióknak okozhat idén plusz kiadást, mivel hazánkban az Európai Uniós átlagnál magasabb, 74 százalékos a biztosított ingatlanok aránya.

A csatorna erről készült riportját itt tekintheti meg:

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×